INZKO: Danas neću koristiti bonske ovlasti, a sutra…

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini za N1 je kazao da je dobio veliku podršku Vijeća sigurnosti UN-a tijekom predstavljanja izvješća za Bosnu i Hercegovinu. On je u Danu uživo govorio o bonskim ovlastima, njihovoj upotrebi – ali i o optužbama koje dobiva na svoj račun od građana i političara u BiH.

“Važno je da sam kao nikada ranije dobio podršku članica Vijeća sigurnosti. Četiri članice su pričale o bonskim ovlastima. Prvi put se za deset godina vršila debata”, kazao je Inzko u uvodu.

“Koristile su se one 750 puta u prošlosti. Oni su to prihvatili. Nisu željeli kazati da ih nema. Prvi put poslije dugo godina se o tome pričalo i naravno – to uključuje korištenje”, kazao je Inzko za N1.

Upitan kada će se koristiti bonske ovlasti Inzko je kazao da će to učiniti “kada bude dobar trenutak – to neću reći na televiziji”, izjavio je Inzko.

On je u svom izvješću etiketirao sve one koji će činiti vlast na razini BiH. Kazao je da je došlo do određenog preusmjerenja i druge klime što se međunarodne zajednice tiče.

“O bonskim ovlastima se nije govorilo godinama. To znači da se nešto dogodilo u BiH. Govorilo se sada više o tome nego ikad. Postoje neki nesporazumi, bonske ovlasti postoje od početka, ali aktivirane su 1997. godine, kada se vidjelo da Carl Bildt ne može ubrzano raditi. Danas neću koristiti bonske ovlasti. Sutra ćemo vidjeti što će donijeti dan”, poručio je Inzko.

Inzko je rekao da je politika međunarodne zajednice takva da uvijek čeka poteze lokalnih vlasti, odnosno sudstva i tužiteljstva – a ako se oni iscrpe, onda bi međunarodna zajednica počela razmišljati o sljedećem koraku.

“Ljudi koji kažu da Inzko treba povući potez nisu išli na Ustavni sud, u Tužiteljstvo, odmah pozivaju Inzka. Treba iscrpiti domaća sredstva – pa onda doći kod mene”, poručio je Inzko./HMS/

Najnovije