ŽIVOTNA PRIČA

Intervju s najstarijom Hercegovkom, ima 105 godina, zdrava je i komunikativna

Rođena i krštena 1915. Godine u New Jerseyu, s nepunih pet godina dolazi u Široki Brijeg. Preživljava dva svjetska rata i Domovinski rat, smrt dva sina i muža te još mnoštvo teških trenutaka koji su joj ostali urezani u sjećanje.

Jela Mabić najstarija je osoba u Širokom Brijegu, vjerojatno i u Hercegovini, a ekipa portala Jabuka.tv ju je posjetila u njenoj rodnoj kući u Potkraju kod Kočerina.

Sa 105 godina i 34 potomka iza sebe još uvijek se odlično drži. Rodila je petero djece, od toga tri sina i dvije kćeri, a danas ima devet unuka, 15 praunuka te petero šukununuka.

Muž u vojsci, djeca mala, a oko kuće mnogo posla. Reklo bi se, standardna priča naših hercegovačkih baka samo što je baka Jela za svog dugog života teške trenutke doživjela nebrojeno puta.

Najdraži su joj mir i samoća, a nadležne je ovom prigodom zamolila oslobode troškova i režija kada je već doživjela tolike godine.

Tvrdi kako je bolje živjeti danas jer se prije nije imalo. U životu je radila i tzv. muške i ženske poslove. Dimnjak je uvijek čistila sama, a u 95. godini se bez problema znala popeti na odrinu ispred kuće sve dok je u tome jednom nije spriječio sin.

Za nas je izdvojila i nekoliko anegdota iz mladosti, a najbolje se sjeća one kada je prevarila policajca prilikom uhićenja.

Poručila je kako se ne boji ni koronavirusa ni drugih bolesti, jer “što bude bit će”. A u šali je rekla kako joj oni gore ne znaju adresu jer je rođena u Americi pa je ne mogu tako lako naći i pozvati k sebi.

U videoprilogu portala Jabuka.tv detaljnije pogledajte kako vitalna i bistra baka Jela opisuje svoj životni put./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

VIDEO KOJI LEDI KRV U ŽILAMA

Azerbajdžanski vojnici skrnave armensku grobnicu

Sve je više na Internetu potvrđenih slučajeva azerbejdžanskih vojnika koji su skrnavili armenske grobove u Gorskom Karabahu. Kako navodi medij Novosti Armenija, jedan od takvih...