INTERPOLOVA TJERALICA SIPA jutros uručila poziv Zdravku Mamiću, danas se mora pojaviti u Sudu BiH

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su uručili poziv bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću da se javi u Sud Bosne i Hercegovine.

Za sarajevski portal Klix.ba je potvrđeno da je SIPA jutros uručila poziv Mamiću, a iz te agencije je potvrđeno da on nije uhićen te da će se na osnovu poziva danas pojaviti u Sudu BiH. Neslužbeno, Zdravko Mamić se jutros nalazio u Mostaru.

Ovaj potez bh. sigurnosne agencije uslijedio je nakon što je Republika Hrvatska raspisala međunarodnu tjeralicu za Mamićem. U skladu s tim Interpol je obavijestio pravosudne institucije i policijske agencije u BiH o raspisivanju međunarodne tjeralice za Mamićem koji se već godinu dana nalazi u Međugorju.

Bivši čelnik Dinama danas će se javiti u Sud Bosne i Hercegovine gdje bi trebalo biti održano prvo ročište po zahtjevu za izručenje Hrvatskoj. Ako se Mamić bude protivio izručenju Hrvatskoj, uslijedit će sudski postupak u kojem će se odlučivati o njegovoj ekstradiciji.

Mamić sudsku odluku može čekati ili u ekstradicijskom pritvoru ili na slobodi ako mu bude dozvoljeno da plati jamčevinu.

Tjeralica za Mamićem raspisana je nakon što mu je Županijski sud u Osijeku odredio istražni zatvor u drugom sudskom postupku koji je pokrenut protiv njega zbog optužbi za sudjelovanje u izvlačenju 38 milijuna KM iz Dinama./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Postoji li “idealno vrijeme” za rađanje djece?

Postoji li "pravo vrijeme" kada trebate zatrudnjeti? Koga god pitali, dat će vam drugačiji odgovor, a možda je najbolje poslušati savjete ovih mama koje...