Hrvatski Medijski Servis

Interpol od Pekinga traži informacije o nestanku svog šefa

Foto: Hina/ EPA

Interpol je od službenog Pekinga zatražio pojašnjenje situacije u pogledu predsjednika te agencije Menga Hongweija koji se smatra nestalim, rekao je glavni tajnik međunarodne policijske agencije Juergen Stock. 

“Interpol je putem službenih kanala zatražio pojašnjenje kineskih vlasti o stanju predsjednika Interpola Menga Hongweija”, napisao je Stock na internetskoj stranici organizacije.

“Glavno tajništvo Interpola očekuje službeni odgovor kineskih vlasti kako bi se doznalo gdje je predsjednik”, stoji u priopćenju.

Kina zasad nije komentirala nestanak

Kina zasad nije komentirala aferu oko Menga Hongweija, predsjednika organizacije za policijsku suradnju Interpol i pomoćnika kineskog ministra javne sigurnosti, dan nakon što je u Francuskoj otvorena istraga nakon njegova nestanka.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na upite novinske agencije France presse.

Meng Hongwei predmet je istrage u Kini i moguće je da su ga vlasti odvele čim je sletio u svoju zemlju prošlog tjedna iz još nejasnih motiva, napisao je u petak hongkonški dnevnik na engleskom South China Morning Post citirajući neimenovani izvor.

Istraga o nestanku pokrenuta je u Francuskoj u petak – sjedište Interpola nalazi se u Lyonu – i Pariz je obznanio svoj upit o situaciji sa 64-godišnjim Mengom, zabrinut zbog prijetnji koje je dobila njegova supruga.

“Upitane iz ureda za vezu Interpola u Pekingu, kineske vlasti zasad nisu dale nikakve detalje”, dodalo je francusko ministarstvo unutarnjih poslova. “Nastavlja se razmjena informacija s kineskim vlastima”.

Nestanak u četvrtak prijavila supruga

Mengova supruga izvijestila je u četvrtak navečer policiju Lyona, gdje par živi, o “zabrinjavajućem” nestanku njezina supruga o kojem nema vijesti od 25. rujna.

Nekoliko dana ranije, po više izvora, doputovao je u Kinu iz Stockholma. Interpol je pak naveo kako se “ta afera tiče nadležnih vlasti u Francuskoj i Kini”.

Nijemac Juergen Stock, njegov glavni tajnik, a ne Meng Hongwei, zadužen je za svakodnevno vođenje organizacije, istaknuo je Interpol.

Radi se o najnovijem nestanku visokog dužnosnika u Kini gdje je nekoliko vladinih čelnika, magnata pa čak i jedna zvijezda nestalo prije više tjedana pa čak i mjeseci.

Nižu se pitanja je li Meng, izabran krajem 2016. na čelo Interpola, žrtva antikorupcijske kampanje predsjednika Xi Jinpinga koja traje od njegova dolaska na vlast 2012./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte