INSPEKTOR IZ SARAJEVA OSUĐEN NA POLA GODINE ZATVORA: Uzeo 400 KM da ne kazni objekat

Općinski sud u Sanskom Mostu osudio je tržišnog turističko-ugostiteljskog inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove Edvina Brkića iz Sarajeva na šest mjeseci zatvora zbog Primanje dara ili drugih oblika koristi.

Brkiću je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja poslova radnog mjesta državnog službenika – inspektora na bilo kojem nivou vlasti u Federaciji u trajanju od dvije godine.

Presudom mu je trajno oduzet novac u iznosu od 400 KM koji predstavlja imovinsku korist pribavljenu kaznenim djelom, a koji je privremeno oduzet prilikom lišavanja slobode dana 15.03.2019. godine.

Kako se navodi u presudi, Brkić je 15. ožujka ove godine u dva navrata zahtijevao i primio dar u iznosu od po 200 KM kako u okviru svojih ovlaštenja ne bi izvršio službenu radnju inspekcijskog nadzora. Proglašen je krivim za produženo kazneno djelo Primanje dara i drugih oblika koristi.

U jednom ugostiteljskom objektu zatekao je neprijavljenog radnika te je tražio novac od vlasnika kako to ne bi navodio u zapisniku i kaznio ga.

Brkić je osuđen nakon što je potpisao sporazum s Tužiteljstvom USŽ o priznanju krivnje i suglasio se s izrečenom kaznom i sankcijom. Zbog toga nema pravo na žalbu.

“U daljnjem postupku stranke imaju pravo izjaviti žalbu iz drugih razloga zbog kojih se može pobijati presuda”, navode iz Tužiteljstva USŽ.

Brkić je inače bivši savjetnik Damira Mašića dok je obavljao funkciju federalnog ministra obrazovanja i znanosti./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije