Hrvatski Medijski Servis

INCIDENT U OMANSKOM ZALJEVU EU poziva na suzdržavanje od provokacija

foto: ISNA/AFP

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini pozvala je u četvrtak na suzdržavanje od bilo kakvih “provokacija” u regiji nakon izgreda u Omanskom zaljevu u blizini Irana gdje su napadnuta dva tankera.

“Tom području ne trebaju novi uzroci destabilizacije i napetosti te visoka predstavnica (Federica Mogherini) ponovo upućuje poziv na najveću moguću suzdržanost i izbjegavanje bilo kakve provokacije”, rekla je njezina glasnogovornica Maja Kocijančič, prenosi Hina.

“Trenutačno prikupljamo informacije o tom incidentu”, rekla je.

U četvrtak je spašena posada s dvaju zapaljenih tankera koji su prethodno bili napadnuti, rekao je japanski brodar.

Ovo je drugi incident u mjesec dana u tom strateški važnom pomorskom prolazu. Događa se u trenutku porasta napetosti između Teherana i Washingtona koji je optužio Iran da stoji iza prvog incidenta koji se dogodio u svibnju.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ocijenio je veoma sumnjivim što se napad na japanski tanker dogodio u vrijeme posjeta japanskog premijera Shinza Abea Teheranu./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte