Igokea se vraća u Prvenstvo BiH, mora platiti kaznu od 20.000 KM

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine uskoro bi trebala dobiti novog sportskog direktora.

Po riječima predsjednika Košarkaškog saveza BiH Mirze Teletovića, to pitanje aktualizirano je na posljednjih nekoliko sjednica upravnog odbora. Ova pozicija upražnjena je od svibnja kada je dužnosti razriješen Siniša Kovačević.

Zadnja tri-četiri Upravna odbora razmatramo to pitanje. Nije lako naći kandidata, koji bi se trebao 24 sata posvetiri Savezu i reprezentaciji. To je jako bitna karika za KSBiH, čovjek koji treba da vrši skauting, razgovara s kandidatima i potencijalnim reprezentativcima. Nadam se da ćemo na sljedećem UO donijeti odluku, kazao je Teletović koji ističe da bi volio da sportski direktor bude bivši reprezentativac, odnosno “čovjek iz košarke”.

Kada je u pitanju dolazak novog naturaliziranog Amerikanca Johna Robersona, u KSBiH su uvjereni da neće biti nikakvih problema da nastupi za reprezentaciju BiH u narednim kvalifikacijama.

Po riječima generalnog tajnika Amera Čolana, zasad nije bilo nikakvih informacija da bi Roberson mogao odustati od nastupa za BiH te da imaju vremena do veljače da obave sve potrebne zadatke kako bi ovaj Amerikanac ubuduće nosio dres bh. selekcije.

Po Čolanovim riječima, postoji velika mogućnost da se Nihad Đedović vrati u bh. reprezentaciju.

U kontaktu smo s njim, dostavili smo nekoliko dokumenata koje on trebaa nama poslati, a jedini način je da dobije specijalni status zaslužnog sportaša. Ima želju da igra, ali nastupa u pokrajini koja ne dozvoljava dva državljanstva. Ako bude sve u redu nadamo se da ćemo do veljače završiti proces dobijanja putovnice, rekao je Čolan.

Kada je u pitanju prvenstvo Bosne i Hercegovine koje počinje naredni mjesec, Čolan je istakao da još nisu završeni razgovori s potencijalnim sponzorom lige koja će se, do tog dogovora, službeno zvati Liga 12.

Pregovaramo s potencijalnim sponzorima i nadamo se da ćemo to završiti prije početka sezone, dodao je Čolan, koji je naglasio da je Liga, nakon nekoliko godina, ponovo pod punom nadležnosti KSBiH.

U narednoj sezoni u ligi će od početka nastupati Igokea, koja je propustila prošlu sezonu zbog sudjelovanja u ABA ligi.

Kažnjeni su za to sa 20.000 KM što će morati uplatiti do početka sezone. Svjesni da su napravili grešku i da im je to skratilo sezonu tako da smo već prije tri mjeseca dobili pismeno izjašnjenje da od početka sudjeluju, naglasio je generalni tajnik.

Košarkaški savez BiH uskoro bi trebao preseliti u nove prostorije u ulici Asima Ferhatovića broj 2, za čije opremanje je zaslužna Malak grupacija kao jedan od sponzora Saveza./F/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije