RUSKO VELEPOSLANSTVO U BiH

Ignorirajte izjavu PIC-a, mi nismo sudjelovali u njenom kreiranju

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira danas je usvojilo zajedničku izjavu kojom je još jednom dana podrška cjelovitosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i kojom se pozivaju domaći političari da prestanu pričati i raditi na podjeli BiH i negiranju njenih institucija. Umjesto toga trebaju raditi ono zbog čega su izabrani ili imenovani na svoje dužnosti. Također, veleposlanici PIC-a su podsjetili da svi dužnosnici moraju surađivati s državnim institucijama.

Kao i mnogo puta ranije, Rusija je izdvojila svoje mišljenje, navodeći kako se ne slaže sa stavovima u izjavi.

Nakon što je objavljena zajednička izjava oglasili su se iz Ruskog veleposlanstva u BiH, navodeći razloge zbog kojih su protiv stavova iznesenih u izjavi PIC-a.

“U vezi s izjavom veleposlanika Upravnog odbora Vijeća za provođenje Mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini (UO PIC) objavljenoj 14. listopada, informiramo o sljedećem:

Ruska Federacija ne priznaje legitimitet tzv. ‘novog visokog predstavnika’ Christiana Schmidta. S tim u vezi ni na koji način nismo sudjelovali u raspravi i razradi teksta izjave UO PIC-a uz njegovo moderiranje.”

Kako dodaju, sa svoje strane, predložili su bilješku sljedećeg sadržaja: “Ruska Federacija ne smatra visokog predstavnika legitimnim bez neophodne odluke Vijeća sigurnosti UN-a i ne slaže se s tekstom izjave“.

“Nažalost, naši partneri su prekršili red djelovanja UO PIC-a i, usprkos našem stavu, samovoljno objavili ‘standardnu bilješku. S tim u vezi naglašavamo da ova izjava ne odražava stavove cijele međunarodne zajednice u BiH te pozivamo na njeno ignoriranje”, stoji u reakciji Veleposlanstva Rusije u BiH.

/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PRVI BOŠNJAČKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH

DŽAFEROVIĆ: Harmonika u Predsjedništvu najobičniji je primitivizam

Prvi bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je nakon današnje sjednice Predsjedništva BiH da su započeli raspravu o ugovoru između Islamske zajednice u...