KOLO SREĆE SE OKREĆE

Idući Eurosong na Islandu? Povratak Monaka i Andore?

Eurosong 2023. godine je nakon pobjede Ukrajine već na klimavim nogama. Za sada nije potvrđeno da će se natjecanje održavati u zemlji pobjednici niti da će se ista uopće natjecati. Neke zemlje i/ili njihovi javni emiteri su već izrazili svoju želju o organiziranju natjecanja iduće godine, među njima i radiotelevizija Španjolske, koja je ove godine osvojila visoko treće mjesto.

Piše: Marin Luka Brekalo, Hrvatski Medijski Servis

Šef poljske radiotelevizije (TVP) Jacek Kurski kazao je kako je Poljska voljna „pomoći“ u organizaciji natjecanja, dok su RAI i gradonačelnik Torina, Stefano Lo Russo, najavili kako su voljni ponovno biti domaćini Eurosonga. Švedski SVT je također spreman, a gradonačelnica Stockholma, Anna König Jerlmyr, izrazila je želju da se sljedeće godine Eurovizija prenosi iz nedavno preimenovane Globen Arene, koja sada nosi naziv po švedskom izvođaču Aviiciju. Arena je bila domaćin Eurosonga 2000. i 2016. godine te inače predstavlja Sunce u švedskom modelu Sunčeva sustava, najvećem takvom modelu na svijetu.

Oči su uperene i u BBC, koji ima iskustva u preuzimanju uloge domaćina. Naime, u slučaju da zemlja pobjednica odbije domaćinstvo, EBU je, do sada, uvijek zamolbu slao drugoplasiranoj zemlji. Britanci su na Eurosongu kao drugi završili, uključujući ovu godinu, šesnaest puta, više od bilo koje druge zemlje. Domaćinstvo su preuzeli 1960. nakon pobjede Nizozemaca i 1963. nakon pobjede Francuske, oba puta u Londonu. Nakon što Monako nije mogao iznaći dovoljno velik prostor, domaćinstvo Eurosonga je 1972. otišlo Edinburghu te se festival ponovno vraća u Englesku 1974. nakon što je luksemburški RTL odbio organizirati natjecanje jer je pobijedio dva puta za redom.

Najzanimljivija ponuda EBU-u ipak dolazi iz zemlje leda i vatre, Islanda. Naime, 2020. godine je australijska radiotelevizija SBS otkrila kako bi u slučaju pobjede, natjecanje voljeli održati na Islandu. Prije par dana urednik zabavnog programa na RÚV-u, Skarphéðinn Guðmundsson, za islandske novine Fréttablaðið, kazao je kako nema službenog dogovora, ali da osjeća potporu, koju malim zemljama pruža EBU. Najbolji rezultat Islanda na Eurosongu su bila dva druga mjesta 1999. i 2009. godine, a prema navodima, Eurosong bi se na Islandu dogodio u areni Egilshöll u Reykjaviku, koja na koncerte prima 18 tisuća ljudi te koja je već ugostila velike bendove poput Metallice, Aron Maidena i Duran Duran.

Nekolicina zemalja je već potvrdila svoje namjere da sudjeluju sljedeće godine: Australija, Austrija, Belgija, Cipar, Finska, Izrael, Poljska, San Marino, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Australija je očekivano potvrdila svoj dolazak, budući da SBS-ov ugovor o sudjelovanju ističe nakon natjecanja 2023. godine. Eurosong se u Belgiji rotira između valonske i flamanske televizije, tako da će dužnost odabira sljedeće godine pasti na Flamance. Makedonski MRT je najavio kako razmišlja o povlačenju sa natjecanja nakon incidenta s bacanjem zastave od strane makedonske predstavnice ove godine.

Ove godine smo imali priliku i nakratko razgovarati s posljednjom predstavnicom državice Andore na Eurosongu, Susanne Georgi. Georgi je činila polovicu danske glazbene skupine Me & My, koja je 90-ih imala hit „Dub-I-Dub“. Nakon tjeskobe uzrokovane slavom u Skandinaviji Susanne se odselila u Andoru, gdje ju, kako kaže, nitko nije znao i zavoljela ju. Inače, Andora nikada nije ušla u finale Eurosonga, a posljednji su put nastupili 2009. godine. Georgi je sazvala sastanak s premijerom države, gdje je zaključeno da se u svrhu promocije turizma više isplati dati 300 tisuća eura za odlazak na Eurosong, nego milijun eura, koliko vlada svake godine uloži na reklamu od deset sekundi na radiotelevizijama susjednih Francuske i Španjolske.

Monegaška vlada je također najavila kako je osigurala novac za povratak Kneževine Monako na festival. Naime, Monako je godinama bio u nemogućnosti natjecati se na Eurosongu, budući da je njihovu radioteleviziju kupila Francuska. Krajem 2021. godine, najavljeno je da je u procesu stvaranja novog javnog emitera, Monte-Carlo Riviera TV, što bi dopustilo povratak druge najmanje države u Europi.

Opciju povratka imaju i Marokanci, koji su na Euroviziji nastupili samo jednom, 1980. godine i završili predzadnji. Te se godine Izrael povukao s natjecanja, što je omogućilo marokanskoj televiziji da prenosi natjecanje. Izrael i Maroko su stabilizirali odnose u prosincu 2020. godine, a u Maroku tradicionalno postoji velika židovska manjina. Zanimljivo je kako su Tunis i Libanon također trebali nastupiti na Pjesmi Eurovizije, 1977. i 2005. godine, ali su zbog zakona, koji zabranjuju prijenos izraelskog sadržaja bili primorani povući svoje pjesme.

Vjeruje se kako bi članstvo EBU-a ove godine ponovno mogle zatražiti televizije Lihtenštajna, Kazahstana i Kosova što bi otvorilo put sudjelovanju. Lihtenštajn nije imao televiziju do 2008. godine i do sada nisu imali dovoljno novca za pokrivanje članstva. Kazahstan već sudjeluje u drugim natjecanjima EBU-a, kao što je Dječji Eurosong te sa ostalim članicama usko surađuje, ali je EBU istakao kako prije sudjelovanja na Eurosongu trebaju zadovoljiti sve uvjete za članstvo, što između ostalog uključuje i slobodu medija.

Kosovu je najveća prepreka članstvu pravo veta, koje imaju zemlje članice, posebno Srbija, koja Kosovo smatra integralnim dijelom svog teritorija, i Španjolska, kojoj glavobolju već zadavaju televizije autonomnih regija: Katalonije, Baskije i Galicije. Posljednjih par godina je više separatističkih regija Europe pokazalo interes za sudjelovanje, među njima radiotelevizija na velškom jeziku S4C, regionalni BBC na škotskom gaelskom, BBC Alba te radiotelevizije autonomnih teritorija Danske, KVF (Farski otoci) i KNR (Grenland).

Na Eurosongu sljedeće godine definitivno nećemo gledati predstavnike naše zemlje, zbog ogromnog duga BHRT-a Europskoj radiodifuzijskoj uniji, kao ni Rusiju i Bjelorusiju, koje više nisu dio organizacije. Očekuje se da će svoje prisustvo sljedeće godine uskoro potvrditi i HRT, budući da je s Gradom Opatijom potpisan ugovor kao gradu domaćinu Dore do 2024. godine./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREDSJEDNIŠTVO SDA

Bakir Izetbegović kandidat za za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, evo tko su nositelji lista

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na današnjoj redovitoj sjednici utvrdilo kandidatske liste za Opće izbore koji će biti održani 2. listopada ove godine. Predsjedništvo...