Hrvatski Medijski Servis

IDPI predstavlja Prijedlog reforme i modela izbornog zakona BiH

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) organizira javno predstavljanje “Prijedloga reforme i modela Izbornog zakona BiH” koje će se održati u petak, 8. lipnja, u 13 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Prijedlog je u potpunosti izradio IDPI kao neovisni think tank, a predstavit će ga njegovi članovi – Ivan Pepić (politolog), voditelj Stručnog tima IDPI-ja Ivan Vukoja (sociolog) i Milan Sitarski (politolog) iz Stručnog tima Instituta.

Na predstavljanju će biti nazočni i predstavnici iz javnog života.

Prijedlog IDPI-ja je jedini koji svim stranama u procesu nudi prihvatljivo rješenje. IDPI je izradio modele koje uspješno rješavaju presudu U-23-14 (predmet “Ljubić”) i presude Europskog suda za ljudska prava (predmeti “Sejdić i Finci”, “Pilav” i “Zornić”). Osim toga, kako kažu iz IDPI-a, štite se temeljna ustavna načela o konstitutivnosti naroda i svih građana, kojima je omogućeno biranje i da budu birani u svim institucijama BiH, ističu iz Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

Nadalje, kako navode iz IDP-a, modeli ne iziskuju promjene državnog i entitetskih ustava, a prijedlog IDPI-ja na koncu, predlaže zadržavanje postojećih teritorijalno-administrativnih granica i izbornih jedinica, priopćeno je iz tog instituta./HMS/

About the Author
  1. Pingback:PREMA PRIJEDLOGU IDPI-A Evo kako bi se birali članovi Predsjedništva BiH i Dom naroda | Hrvatsko nebo

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte