I Dom naroda PSBiH usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojio je danas, po hitnom postupku, Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Izaslanici su najprije prihvatili zahtjev Vijeća ministara BiH da predloženi zakon razmatraju po hitnom postupku, a onda su ga s 13 glasova “za” i s jednim “suzdržanim” i usvojili.

Izmjenama i dopunama zakona za 90 dana se pomjera rok za uspostavu i operativnost Odjela za provedbu postupka ро izvještajima, koji bi u novom roku trebao biti operativan do 23. ožujka 2024. godine.

Istovremeno se uvode prijelazne odredbe u vezi s disciplinskim prekršajima uz neznatne tehničke korekcije pravnih termina radi lakše primjene u praksi.

Usvajanje izmjena i dopuna zakona o VSTV-u korespondira s Inicijativom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza je obrazložio predložene izmjene, nakon čega izaslanici nisu imali potrebu diskutirati o predloženom zakonu, nego su se samo izjasnili o njemu.

Bunoza je naveo da su posljednje izmjene i dopune Zakona o VSTV-u objavljene 15. rujna 2023. godine, a primjenjuju se od 23. prosinca 2023. godine.

– Obzirom da je činjenica da VSTV nije uspio oformiti Odjel za integritet do 23. prosinca 2023. godine, mi smo dobili dopis VSTV-a da se prolongira rok za formiranje Odjela. Iz tih razloga smo sačinili izmjene i dopune. Također postoje i neke manje tehničke izmjene – pojasnio je Bunoza.

Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH jučer je po hitnom postupku usvojio i Zastupnički dom Parlamenta BiH./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img