HTJELI SU STAVITI BOMBU U AUTO Trojica Iračana u Njemačkoj upisala autoškolu

U Hamburgu je danas započeo proces protiv trojice Iračana zbog sumnje da su planirali teroristički napad s islamističkom pozadinom. 

Prvooptužena dvojica 23-godišnjih Iračana su uhićena još u prosincu prošle godine u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein na sjeveru Njemačke nakon praćenja istražnih organa.
Uhićenje je uslijedilo zbog spoznaja da bi napad mogao biti izvršen krajem prošle godine jer su osumnjičeni u tom trenutku već bili izvršili nekoliko pokusnih eksplozija.

Testirali bombe s barutom iz petardi

Prema državnom odvjetništvu, dvojica Iračana su se radikalizirala preko interneta i bila su u kontaktu s pripadnicima tzv. Islamske države.

“Cilj im je bio u napadu ubiti što je više moguće ‘nevjernika’“, stoji u optužnici.

Nakon pokusnih eksplozija naprava proizvedenih iz baruta koji se nalazio u petardama, zbog nedovoljnog učinka eksploziva optuženi su pokušali doći do eksploziva TNT i upaljača za bombe. Do isporuke nije došlo jer je prodavač, jedan Britanac, u međuvremenu bio uhićen.

Bombu namjeravali staviti u automobil

Eksplozivnu napravu su namjeravali smjestiti u jedan automobil i zbog toga su uzimali i satove vožnje.

Tridesetšestogodišnji pomagač koji već neko vrijeme živi u Hamburgu pokušavao je dvojici prvooptuženih nabaviti oružje.

Presuda se očekuje u prosincu./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Uskoro Bike Festival

Međunarodna sportska manifestacija "Blidinje Bike Festival", koja će okupiti sportaše iz više zemalja svijeta, održat će se od 24. do 26. srpnja u Parku...