Hrvatski suci prekidaju bijeli štrajk

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) donijela je u četvrtak odluku da prekidaju “bijeli štrajk”, odnosno da će prekinuti s mjerama upozorenja tijekom kojih rade samo na hitnim predmetima, izjavila je glasnogovornica sudačke udruge Ivana Bilušić.

Odluka je uslijedila nakon što su se predstavnici Udruge hrvatskih sudaca, a potom i Udruge hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika u četvrtak sastala s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom, prenosi Hina.

Suci i državni odvjetnici od 22 siječnja do petka 2. veljače ili postizanja dogovora oko plaća pravosudnih dužnosnika odgodili sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Odluku je pozdravilo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) te za idući tjedan najavilo nastavak dijaloga s Udrugom hrvatskih sudaca (UHS) o unapređenju materijalnog statusa.

Ministarstvo je, pozdravivši odluku pravosudnih dužnosnika o prekidu štrajka, podsjetilo da su primanja sudaca u mandatu aktualne Vlade već unaprijeđena 2019. povećanjem osnovice za 6 posto i 2023. za 13 posto te korekcijom koeficijenata za pravosudne dužnosnike prvog stupnja.

Uz to, dodaje MPU, višestruko su povećane naknade za dežurstva te naknade za upućivanje sudaca na viši sud. Time je Vlada pokazala spremnost da o otvorenim pitanjima razgovara s predstavnicima sudbene vlasti, ističe Ministarstvo./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img