Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

HRVATSKI SABOR U burnoj raspravi zastupnici Mosta optužili Vladu RH da ne čini dovoljno za Hrvate u BiH

Mostovi zastupnici izrazili su   nezadovoljstvo politikom Vlade RH prema Hrvatima u BiH, a Marko Sladoljev prozvao je Vladu da čini sve kako bi se Hrvati u BiH iselili iz matične domovine, a Hrvati koji su odlučili otići Irsku, tamo ostali.

Jesu li Hrvati koji su se zadnjih pet godina iselili, otpisani za ovu Vladu ili ona ima plan da se vrate, zapitao je Sladoljev u saborskoj raspravi o radu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske za 2017., zamjerajući što ih se u tom Izvješću ne spominje.

Ustvrdio je i kako su ti, mahom mladi ljudi, otišli zbog nepravde, da to nije, “kako tvrdi premijer” normalna fluktuacija radnika, nego egzodus.

Kad je riječ o Hrvatima u BiH, Most tvrdi da hrvatske političke elite nisu dovoljno učinile da ne dođe do njihove majorizacije, drži da je Središnji ured za Hrvate potreban, ali da se “silni novci” troše na administraciju.

Hrvati u BiH su platili preveliku “krvarinu” za slobodu i Hrvatske i BiH, vlade su morale raditi više za njih, dodaje Miro Bulj (Most).

Državni tajnik Središnjeg ureda RH Zvonko Milas uzvraća da je povezivanje s Hrvatima u BiH, potpora njihovu povratku i ostanku, čuvanje njihove jednakopravnosti strateški interes hrvatske države, oko kojega, vjeruje, postoji konsenzus.

Odnos aktualne Vlade prema Hrvatima u BiH, sažeo je u poruku koju im je jednom prilikom poslao premijer Andrej Plenković – “Vi ste nama bili leđa, sada mi vas moramo vući naprijed”!

Suglasivši se da se uvijek može raditi više, Milas je naglasio da Vlada daje više nego su davale druge. Donijeli smo Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, možda je problem što sami ne možemo postići konsenzus, uzvratio je ‘mostovcima’.

Naveo je da je Ured bio i u Irskoj, da su tamošnji Hrvati dio Hrvata o kojima Ured brine, kao i o onima koji su otišli u Njemačku, Austriju.

Božo Ljubić (HDZ) ‘mostovcima’, konkretno Grmoji, uzvraća da su na pitanju saborske Deklaracije pokušavali stjecati političke bodove, da su “kukavički pobjegli iz sabornice” kad se o njoj glasovalo.
Grmoja ustrajava da Most nije bio protiv Deklaracije, ali da je nije mogao podržati, jer su odbačeni amandmani koji bi je učinili snažnom.

Oporba zamjera što se o Izvješću za 2017. raspravlja tek u lipnju 2019., što se samo jednom godišnje razgovara o Hrvatima izvan Hrvatske, iako ih, kako ističe, Hrvoje Zekanović (Hrast), u svijetu živi tri milijuna.

Za brojne projekte hrvatskih institucija i udruga diljem svijeta, Središnji državni ured u 2017. usmjerio je više od 50 milijuna kuna što je, primijetio je Ljubić 33 posto više u odnosu na godinu prije./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte