Hrvatska za povratak Hrvata u BiH izdvojila više od 5,6 milijuna kuna

Više od 5,6 milijuna kuna iz hrvatskog državnog proračuna bit će raspoređeno kroz 52 ugovora o dodjeli financijskih potpora projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković te državni tajnik i zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i Ivana Perkušić svečano su u četvrtak u Zagrebu uručili 52 ugovora o dodjeli financijskih potpora projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u BiH.

Financijska sredstva u visini 5.649.072 kuna, dodijeljena su temeljem Zaključka Vlade Republike Hrvatske od 9. studenoga 2017. godine u okviru Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, priopćio je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH.

Temeljem navedenog zaključka, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje proveo je Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za dodjelu financijske potpore projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranja održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini, te zaprimio ukupno 102 projektna prijedloga. Zajedničko Povjerenstvo za provedbu Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske, ocijenilo je sve pristigle projektne prijedloge te odobrilo financijsku potporu za ukupno 52 projekta.

Riječ je o projektima koji se odnose na poticanje obnove komunalne i socijalne infrastrukture u naseljima u kojima se provodi obnova i izgradnja obiteljskih kuća te poticanje održivog povratka stanovništva na područje BiH putem financijske pomoći udrugama i ostalim pravnim osobama u BiH, koje svojim djelovanjem mogu pripomoći povratku i svojim aktivnostima doprinose stvaranju boljih i kvalitetnijih uvjeta življenja na tom prostoru i stvaranju preduvjeta ostanka stanovništva.

Također, novac se raspoređuje na promicanje gospodarskih aktivnosti radi poticaja gospodarskog oporavka, potpore ustanovama za osobe s posebnim potrebama kao i potpore aktivnostima vezanim za socijalno ugrožene kategorije kroz sufinanciranje programa i/ili projekata udruga i ostalih pravnih osoba te promicanje centara za povratnike kroz koje bi se realizirali programi pružanja pomoći i potpore povratnicima u BiH te poticanje izrade programa i projekata održivog povratka Hrvata u BiH, kroz stručne podloge i studije.

Uključujući ovogodišnju dodjelu financijskih sredstava za stvaranje održivih uvjeta za povratak u Bosnu i Hercegovinu, Republika Hrvatska je od početka provedbe Programa dodijelila gotovo 58 milijuna kuna.

Uzimajući u obzir i isporuku građevinskog materijala za izgradnju kuća u Programu pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u BiH, za što je dodijeljeno 254 milijuna kuna, Republika Hrvatska je sveukupno u razdoblju od 2001. do 2017. godine dodijelila 312 milijuna kuna za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u BiH.

Ovom je prilikom državni tajnik Nikola Mažar naglasio da će Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i nadalje nastaviti aktivnosti provedbe Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u BiH, te najavio kako se u 2018. godini predviđa nastavak programa isporuke građevinskog materijala za 70 korisnika u vrijednosti od 6,5 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković pozdravio je sve prisutne, te pohvalio konstruktivnu i plodonosnu suradnju dvaju Središnjih državnih ureda, posebice s aspekta pružanja pomoći hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, navodi se u priopćenju Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH./Fena/HMS/

Najnovije

Stanovnici ove zemlje su proglašeni najvećim pijancima na svijetu

Australci su proglašeni najvećim pijancima na svijetu. Međunarodna anketa Global Drugs Survey pokazala je da su se Australci u 2020. opijali u prosjeku 27 puta...