PAMETAN POTEZ

Hrvatska vlada fiksira cijenu goriva na svim benzinskim crpkama osim onim na autocestama

Vlada Hrvatske je odlučila fiksirati najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije nakon telefonske sjednice Vlade.

Tako će litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama koštati 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 bit će 13,50 kuna po litri. Plavi dizel koštat će najviše 9,45 kuna po litri.

Vladina uredba kojom se omogućavaju te cijene primjenjuje se od sutra i prema Plenkovićevim riječima odnosi se na 94 posto postaja. Vrijedit će dva tjedna.

Ona se ne odnosi na premium goriva odnosno goriva s dodatnim aditivima, čija će se cijena i dalje formirati slobodno.

Da Vlada nije reagirala, osnovni benzin bi od sutra koštao 14,57 kuna, dizel 14,06 kuna, a plavi dizel 10,93 kune, rekao je Plenković. Te cijene bit će od sutra na autocestama, osim plavog dizela, koji se ondje ne toči.

Plenković kaže da su zahvaljujući svim dosadašnjim vladinim mjerama cijene benzina niže za 2,45 kuna, dizela 3,56 kuna, a plavog dizela za 2,38 kuna po litri.

Od sutra će tako, apostrofiirao je hrvatski premijer, jedino rasti cijene osnovnog eurosupera 95 i eurodizela na benzinskim postajama koje se nalaze na autocestama.

Plenković: Zaštićen standard građana i osigurani prihodi za vrijeme turističke sezone

Poručio je da je na taj način zaštićen standard hrvatskih građana i gospodarstva, a istodobno, s obzirom da se nalazimo usred turističke sezone i da je Hrvatska atraktivna autodestinacija, osigurani i prihodi za vrijeme turističke sezone.

U tom kontekstu, Plenković je naveo da je od početka godine ostvareno 4,6 milijuna dolazaka turista i 18 milijuna noćenja, što su porasti u odnosu na isto lanjsko razdoblje od 150 i 145 posto.

– Trenutno, Hrvatska se nalazi na 94 posto noćenja rekordne 2019. godine, a ako se takav trend nastavi, može se očekivati bolja turistička sezona no 2019.godine, istaknuo je.

Ohrabruje i porast broja i vrijednosti fiskaliziranih računa, kao i porast broja vozila na autocestama, koji je u odnosu na pretkriznu 2019. u dosadašnjem dijelu godine veći za dva milijuna, naveo je predsjednik Vlade Hrvatske.

Odgovarajući na pitanje novinara, ocijenio je i da je danas donesena uredba u “potpunosti nediskriminirajuća” s obzirom da je svugdje za svakog ista cijena, za razliku od Mađarske, koja jeftinije prodaje benzin građanima s domaćim tablicama na automobilima.

– Takva politika je protupravna i ne može proći, rekao je Plenković, dodajući da je siguran da će taj mađarski mehanizam pasti na Europskom sudu.

Smatra i da nije realno očekivati da će turisti u većoj mjeri silaziti s autocesta i točiti gorivo u naseljenim mjestima kako bi prošli jeftinije.

Plenković: Prozivati one koji neopravdano podižu cijene

S obzirom na “prilično veliku” dobit Ine u prvom kvartalu, dobro punjenje državnog proračuna, ali i rast cijena hrane koji je u Hrvatskoj praktički dvostruko brži no u eurozoni, novinari su upitali Plenkovića je li vrijeme za neke “značajnije poteze” kako bi se taj rast cijena hrane obuzdao, na što je on odgovorio da gospodarstvo pokreću energenti, a po pitanju ublažavanja rasta njihovih cijena je već puno toga učinjeno.

Vlada će putem Ministarstva poljoprivrede donositi i nove odluke kako bi se pomoglo proizvođačima u poljoprivredi i ribarstvu, rekao je, dodajući i kako je, kada je o trgovini riječ, potrebno angažirati sve mehanizme u društvu.

Vlada je tako snizila PDV na brojne artikle, no ipak su se našli neki u lancu koji profitiraju, “nerijetko i neopravdano”. Tu je stoga bitna uloga medija, kao i udruga za zaštitu potrošača, koji trebaju prozivati one koji neosnovano dižu cijene, a u trenutku koji zahtjeva široki konsenzus i društvenu odgovornost svih sudionika, poručio je Plenković./HMS/

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije