LIGA NACIJA

Hrvatska u Ligi nacija igra za bogatstvo i olakšan put do Eura

Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je Dansku na Maksimiru 2:1 čime je preuzela vodeće mjesto u svojoj skupini. Sad se nalazi na korak do odlaska na završnicu, među četiri najbolje ekipe Lige nacija, što bi joj bio daleko najveći uspjeh dosad u tom natjecanju.

Pobjedom u posljednjem kolu protiv Austrije bi osigurala plasman, dok bi joj remi ili poraz odgovarali samo u slučaju da Danska na svom terenu ne pobijedi Francuze. S obzirom na to da bi poraz mogao svjetske prvake izbaciti u niži rang, nema sumnje da će utakmicu shvatiti maksimalno ozbiljno. Što je zapravo završnica Lige nacija, kad se igra i što donosi?

Četiri najbolje ekipe Lige nacija

Dosad su odigrane dvije pune sezone Lige nacija, a prvaci su, barem kada je riječ o elitnoj skupini, bili Portugal i Francuska. Na završnicu putuje pobjednik svake od četiriju skupina iz A kategorije Lige nacija.

Trenutno bi to bile Hrvatska, Mađarska, Španjolska i Nizozemska. Završnica će se igrati između 14. i 18. lipnja, a format je takav da se igraju dvije polufinalne, jedna finalna utakmica te susret za treće mjesto, sve po nokaut-sustavu.

Ždrijeb je u potpunosti otvoren, a njime se određuje i jedan domaćin natjecanja. Uvjet je da zemlja domaćin posjeduje barem dva stadiona iz četvrte kategorije stadiona, s kapacitetom od barem 30 tisuća gledatelja.

Idealno, stadioni bi se trebali nalaziti u istom gradu ili biti udaljeni maksimalno 150 kilometara. Zasad su interes za domaćinstvom iskazale Nizozemska, Belgija, Wales i Poljska. S obzirom na to da sve četiri reprezentacije igraju u istoj skupini, domaćinstvo može dobiti samo pobjednik, a to će biti Nizozemska ili Belgija.

Velika novčana nagrada

Samim igranjem u elitnoj skupini Lige nacija Hrvatskoj je pripalo nešto manje od 2.5 milijuna eura. Ostanak u eliti ključan je i jer je početna lova u skupini B bitno manja te iznosi 750 tisuća eura.

Osvajanje turnira bilo bi posebno lukrativno. Naime, ekipi koja ode do kraja natjecanja i uzme zlato pripast će oko 14 milijuna eura koje isplaćuje UEFA. Samo za usporedbu, za srebro u Rusiji HNS je dobio oko 29 milijuna eura.

Olakšan put do Europskog prvenstva

Osim bogate novčane nagrade i prestiža, osvajanje Lige nacija vuče za sobom i veliki sportski motiv. Naime, takav uspjeh bi reprezentaciji uvelike olakšao plasman na sljedeće Europsko prvenstvo, koje će se 2024. godine održati u Njemačkoj.

Osim domaćina, na Euru će se naći još 23 reprezentacije. Dvadeset će ih plasman osigurati tako da osvoje jedno od prva dva mjesta u kvalifikacijskoj grupi, dok će se preostale tri reprezentacije dobiti putem doigravanja.

Reprezentacije koje će sudjelovati na završnom turniru Lige nacije bit će ždrijebane u one skupine koje će imati po pet ekipa (u drugima će ih biti šest) kako bi u svoj kalendar mogle uvrstiti i završnicu Lige nacija.

U slučaju da Hrvatska osvoji Ligu nacija, a u kvalifikacijama ne uspije biti prva ili druga u skupini, imat će još jednu šansu za plasman jer će joj time automatski biti osigurano mjesto u doigravanju.

U doigravanju će sudjelovati ukupno 12 momčadi koje će igrati tri miniturnira, a prvak svakog turnira ići će na Euro. Čak i ako ne osvoji Ligu nacija, Hrvatska bi mogla osigurati svoje mjesto u doigravanju za Euro.

Naime, ako Ligu nacija osvoji reprezentacija koja je Euro izborila preko kvalifikacija, njeno garantirano mjesto u doigravanju ide momčadi sa sljedećim najboljim renkingom u Ligi nacija. Hrvatska tu stoji izvrsno jer je trenutno druga momčad u poretku, odmah iza Nizozemske./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

INSPEKTORI OTKRILI

Tko je Senad Sarić pod čijim se imenom vodi dosije Sebije Izetbegović?

Senad Sarić ime je liječnika pod čijim brojem dosjea se na Medicinskom fakultetu vodi SebijaIzetbegović. Otkrili su to inspektoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove...