Hrvatski Medijski Servis

HRVATSKA Plenković vraća Dan državnosti na 30. svibnja

Za razliku od 30. svibnja, dana na koji je u Tuđmanovo vrijeme obilježavan vrlo svečano i uz vojnu paradu na zagrebačkom Jarunu, dojam je da se nove praznike nikada nije ni pokušalo ni uspjelo kvalitetno brendirati, piše Večernji list

U završnici kampanje za euroizbore HDZ je još jednom otvorio pitanje datuma na koji Hrvatska slavi Dan državnosti, piše  Večernji list, ističući da je vraćanje tog praznika na 30. svibnja, u spomen na dan kada je konstituiran prvi višestranački Sabor u Hrvatskoj na završnom stranačkom skupu spomenuo predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Istu zakonsku izmjenu, podsjeća dnevnik, najavljivali su i njegovi prethodnici na čelu HDZ-A Ivo Sanader i Tomislav Karamarko, da bi ona nakon izbora padala u zaborav, no u HDZ-U tvrde kako je Plenković doista namjerava provesti u djelo.

»Riječ je o inicijativi koju je Plenković osobno pokrenuo i o kojoj razgovaramo već nekoliko mjeseci, a uvjereni smo da je ona na tragu onoga što osjeća narod kada su u pitanju državni praznici. S obzirom na to da je u tijeku kampanja, sada nije vrijeme u kojem bi se takve zamisli mogle provesti, no kada prođu izbori, komunicirat ćemo o tome unutar stranke i s koalicijskim partnerima, a bilo bi dobro i da se oko ovoga pitanja postigne što širi konsenzus«, kazao je za Večernji list izvor blizak vrhu stranke.

Osim što su uvjereni da je 30. svibnja narodu bliži od službenog Dana državnosti, koji se obilježava 25. lipnja, u spomen na donošenje odluke o raskidu državnopravnih veza s Jugoslavijom, u HDZ-u tumače da bi takav praznik lakše zaživio i zbog toga što pada u vrijeme kada su učenici još uvijek u školskim klupama. Uvjereni su da bi se mladi puno lakše identificirali s prijelomnim događajima iz 1990-ih i bolje shvatili njihov značaj kada bi im se o njima govorilo kroz obilježavanje Dana državnosti tijekom školske godine, ističe dnevnik.

Za razliku od 30. svibnja, dana na koji je u Tuđmanovo vrijeme obilježavan vrlo svečano i uz vojnu paradu na zagrebačkom Jarunu, dojam je da se nove praznike nikada nije ni pokušalo ni uspjelo kvalitetno brendirati, piše Večernji list./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte