NAKON SASTANKA PLENKOVIĆA I JANŠE

Hrvatska ostaje na žutoj listi Slovenije

Hrvatska za sada ostaje na žutoj listi Slovenije, zaključak je nakon sastanka u petak slovenskog i hrvatskog premijera Janeza Janše i Andreja Plenkovića u Otočcu ob Krki, na kojem su dvojica premijera dogovorila još intenzivniju razmjenu informacija u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Predsjednici dviju vlada ocijenili su uspješnim sastanak na kojem je jedina tema bila epidemiološka situacija u obje države i mjere koje su za suzbijanje zaraze koronavirusom donijele obje vlade.

Janšu raduju mjere koje Hrvatska poduzima u kontroli pandemije

Slovenski premijer je rekao da ga raduju mjere koje Hrvatska poduzima na kontroli pandemije i koje je poduzela na vanjskim granicama EU, kao i činjenica da priprema aplikaciju za praćenje zaraze, za koju Plenković kaže da će biti gotova za desetak dana.

Epidemiolozi i nadležne institucije dviju država razmjenjuju informacije i iskustva, a sada smo dogovorili još intenzivniju svakodnevnu suradnju, kazao je Janša.

“Samo koordinirane akcije mogu donijeti plodove”, rekao je slovenski premijer ističući važnost suradnje na stručnoj i političkoj razini dviju država.

Hrvatski premijer istaknuo je da je sedam obalnih županija u Hrvatskoj u zelenoj zoni, što je “poruka pouzdanja i sigurnosti svim slovenskim turistima”.

U Hrvatskoj je u petak prema podacima eVisitora boravilo 92.000 Slovenaca.

Njegov slovenski kolega rekao je da imaju slična iskustva i informacije o “najopasnijim okruženjima za širenje zaraze”, ali i da po iskustvima obje strane turistička djelatnost to nije.

Janša zadovoljan što će Hrvatska pokrenuti aplikaciju za praćenje kontakata

Dodao je kako je zadovoljan što je doznao da se i u Hrvatskoj priprema mobilna aplikacija kojom će se pratiti potencijalni kontakti s već inficiranim osobama, što je po njemu “ključan instrument” kako bi se “koliko-toliko” mogle obavljati sve aktivnosti, pa i u ljetno vrijeme turizma i dopusta.

Hrvatski premijer istaknuo je da su Hrvatska i Slovenija i inače široko upućene jedna na drugu i zato je dobro da se i na ovom području surađuje.

“Dobro je da naše mjere protiv širenja koronavirusa konvergiraju jer će tada i epidemiološka slika u obje države konvergirati”, naglasio je Plenković.

Plenković: Tri su magične riječi – higijena, dezinfekcija i distanca

U vezi mogućnosti da Slovenija Hrvatsku stavi na tzv. “crvenu listu” riskantnih zemalja u kojima je velik broj novozaraženih i loša epidemiološka slika i medijskim nagađanjima vezano na to, Plenković je u odgovoru na novinarsko pitanje kazao da Slovenija ima svoje kriterije i matematičke izračune.

“Na nama je da smanjimo brzinu širenja i broj zaraženih”, kazao je Plenković.

Hrvatski premijer nije htio govoriti o strožoj kontroli granica sa Srbijom i BiH, o čemu će izvijestiti Nacionalni stožer po povratku u Zagreb.

Dvojica predsjednika vlada dogovorili su svakodnevne kontakte po pitanju covida-19. “Samo zajedničkim snagama možemo postići uspjeh”, istaknuo je Janša. Dodao je da je u pandemiji koronavirusa najvažnije prevenirati zaraze.

“Tri su magične riječi – higijena, dezinfekcija i distanca”, rekao je Plenković.

Dvojica premijera razgovarali su samo o aktualnoj epidemiološkoj situaciji, a o drugim temama, uključujući pitanje arbitraže, nije bilo riječi.

“Postoje teme koje mogu pričekati i one koje ne mogu”, rekao je slovenski premijer./HMS/

Najnovije

NAKON PONIŠTAVANJA INZKOVE ODLUKE

Je li se Republika Srpska jučer de facto odcjepila od BiH? Evo što za HMS kaže pravni stručnjak Nino Gvozdić

Je li se Republika Srpska de facto odcjepila od BiH? To pitanje se nameće nakon što je parlament ovog entiteta na jučerašnjoj sjednici usvojio...