HRVATSKA Evo kakav je odnos snaga HDZ-a i SDP-a u 6 izbornih jedinica

Iako su susjede 8. i 9. izborna jedinica ideološki su i svjetonazorski dijametralno suprotne. U jednoj apsolutno dominira lijevo-liberalna, a u drugoj konzervativna politička opcija. Istraživanje Hrvatske televizije za 8. izbornu jedinicu zaključeno je s jučerašnjim danom. Ono za 9. provedeno je od 16. do 29. kolovoza. Statistička pogreška na promatranom uzorku je +/- 3,1 posto.

8. izborna jedinica

Iako slovi kao utvrda IDS-a, većinu na izborima u 8. izbornoj jedinici (zapad Primorsko-goranske županije i Istra) redovito osvaja SDP. I sad je uspio zadržati gotovo isti broj glasača kao u studenome. S partnerima iz Narodne koalicije osvaja 32 posto (0,3 posto manje nego prije 9 mjeseci). IDS se, prema anketi, mnogo više zamjerio svojim biračima. Ostao je drugoplasirani s 14,8 posto, ali izgubio gotovo 5 posto birača u odnosu na studeni.

HDZ, čiju listu ovdje predvodi ministar Oleg Butković, dobiva 9,6 posto. To znači da mu se potpora gotovo prepolovila. Živi zid je 1 posto u plusu (6,4 posto). Ako je suditi prema anketi, birače je u 8. izbornoj jedinici najviše razočarao Most. Broj glasova im se u odnosu na studeni više nego prepolovio i trenutačno su ispod izbornog praga na 4.7 posto, pa Ines Strenji Linić, da bi zadržala jedini Mostov mandat, može pomoći samo statistička pogreška ili neodlučni kojih je blizu 23 posto.

Karta izbornih jedinica u Hrvatskoj

Prema takvim rezultatima SDP i partneri dobivaju isti broj mandata u Hrvatskom saboru – 7. Ništa se ne mijenja ni IDS-u. Iako ide u koaliciji, na tri su prolazna mjesta IDS-ovci, pa će samo oni i sjediti u Saboru. HDZ gubi jedan mandat, tako da Ivan Kirin – koji je nedavno pretrčao iz HSP AS-a u HDZ i zauzvrat na njihovoj listi dobio visoko – peto mjesto, ipak neće zadržati zastupničku fotelju. Jedan siguran mandat, a nisu imali nijedan, anketa predviđa Jedinoj opciji okupljenoj oko Živog zida. Mostov zasad jedini – poprilično visi. Bez dijela neodlučnih, a s postojećom metodom preračunavanja glasova u mandate, mogao bi ga izgubiti u korist SDP-a.

9. izborna jedinica

U 9. izbornoj jedinici koja obuhvaća sjeverni dio Splitsko-dalmatinske te cijelu Ličko-senjsku, Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju, redovito pobjedničku – HDZ-ovu listu, na prošlim su izborima predvodili Tomislav Karamarko, Josipa Rimac, Božidar Kalmeta. Sad ih nigdje nema, a neki manje poznati HDZ-ovci koji su došli na njihova mjesta, stranci neće priskrbiti više glasova, ali bi mogli više mandata.

Za Domoljubnu koaliciju u studenome je glasovala čak polovina birača 9. izborne jedinice. Sad je HDZ pao na 41 posto glasova, ali je i dalje dvostruko jači od SDP-ove koalicije kojoj je potpora pala na 19,4 posto. Most je, u odnosu na studeni – upola slabiji sa 7,8 posto. Četvrtoplasirani i jedini koji raste u ovoj izbornoj jedinici, pa ima šansu osvojiti zastupnika je savez okupljen oko Živog zida sa 4,3 posto. Bandićeva koalicija je peta i Bandić „Za premijera” u 9. izbornoj jedinici ne prolazi. Ostali još manje! Ali se njihovi glasovi pribrajaju velikima.

Kad se glasovi preračunaju u zastupničke mandate, HDZ će ih imati 9 (mandat više nego u studenome), a SDP i partneri 4. Most će imati jednog zastupnika – Mira Bulja. Onaj drugi zastupnik Mosta iz studenoga bio je Stipe Petrina koji sad predvodi koalicijsku listu sa samo 0,6 posto potpore. Živi zid bi, bude li mu statistička pogreška išla na ruku, mogao osvojiti jedan mandat na štetu HDZ-a. Ako mu statistička pogreška i dio gomile neodlučnih – gotovo 22 posto budu išli na ruku!

Nakon obrađene 2.,3.,5.,8.,9. i 10. izborne jedinice popunjene su 84 saborske fotelje. Najviše ih trenutačno “grije” SDP-ova koalicija – 36. Dva zastupnika manje imaju HDZ i partneri. Most je s 8 treći, a u Saboru još sjede IDS i Jedina opcija Živog zida. Svatko zasad ima tri mjesta. Sutra HRT objavluje rezultate istraživanja za 6. i 7. izbornu jedinicu. Podsjetimo ukupno je 11 izbornih jedinica, a 11-ta je bih i dijaspora. /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

UKUPNO 368 U BIH

Devet novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hercegovini

U ponedjeljak u poslijepodnevnim i večernjim satima, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na COVID-19 testirano je 48 uzoraka, od kojih je 9 pozitivnih, prenosi...