Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

HRVATSKA Liječnik i medicinska sestra u istražnom zatvoru zbog abortusa u neovlaštenoj poliklinici

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Liječniku i medicinskoj sestri koji su uhićeni zbog abortusa u neovlaštenoj poliklinici sutkinja istrage velikogoričkog Županijskog suda odredila je jednomjesečni istražni zatvor, zbog opasnosti da na slobodi ne bi ponovili nedjelo.

54-godišnjeg liječnika i 51-godišnju medicinsku sestru tužiteljstvo sumnjiči da su nezakonite prekide trudnoća obavili 19. ožujka, 5. travnja i 21. lipnja ove godine i to u poliklinici u vlasništvu prvoosumnjičenika, prema ranije dogovorenim terminima s pacijenticama i na njihovo traženje.

Pritom su bili svjesni da u navedenoj poliklinici nisu ovlašteni obavljati prekide trudnoće jer ona nema status bolnice. Neslužbeno se doznaje da je riječ o poliklinici Zahi koja pacijente prima u Zagrebu, Ivanić Gradu i Velikoj Gorici.

Policija je ranije izvijestila da su prekidi trudnoće u neovlaštenim zdravstvenim ustanovama kazneno djelo koje predstavlja nepotreban zdravstveni rizik za pacijenticu. U Republici Hrvatskoj 29 bolničkih zdravstvenih ustanova pruža legalnu uslugu prekida trudnoće, od čega su dvije privatne, a njihov popis možete pronaći na poveznici: https://zdravstvo.gov.hr/kontakti/kontakti-zdravstvenih-ustanova/1478.

Policija na svojoj internetskoj stranici poziva i da im se svi koji imaju saznanja vezana uz protupravne prekide trudnoće mogu obratiti na broj 192 ili putem elektronske pošte policija@mup.hr./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte