ISTRAŽIVANJE JAVNOG MJENJA

HRVATSKA: HDZ duplo jači od SDP-a, Možemo raste, Most ispred Domovinskog pokreta

Početak 2021. obilježio je razorni potres u Banovini, početak cijepljenja, ali i afere HDZ-ovih župana i gradonačelnika.

Dnevnik Nove TV objavio je večeras redovito mjesečno istraživanje Crobarometar, koje ukazuje na trendove raspoloženja građana Hrvatske.

Istraživanje je provela agencija IPSOS na 987 građana metodom osobnog razgovora od 6. do 21. siječnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

HDZ duplo jači od SDP-a

Hrvatska demokratska zajednica i dalje je najjača stranka s potporom od 31.1 posto. Istraživanje se provodilo, odnosno završavano je, na vrhuncu krize s HDZ-ovim županima i gradonačelnicima.

SDP je pak upola slabiji i to sa 16.6 posto potpore birača. Oni više-manje mjesecima imaju isti rejting.

Očekivano, biračima ljevice pojavila se nova ponuda u projektu zeleno-lijeve koalicije Možemo. Stoga su oni godinu počeli s potporom od 9.6 posto i jedini su dobitnici mjeseca s rastom.

Za četvrto mjesto bore se Most s potporom od 7.8 posto te Domovinski pokret, koji je sada pao na peto mjesto s potporom od 7.3 posto.

Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga. Najviše se tu približio Centar s potporom od 3 posto. HSU je na 2.1 posto. Živi zid daleko od dana slave i sada mogu računati na 2 posto. IDS je na 1.6 posto, a Fokus je na 1.5 posto te Radnička fronta na 1.3 posto. Sve ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno imaju 8.2 posto. Zanimljivo, tamo je HNS s 0.9 posto, Suverenisti s 0.8 posto, HSS 0.6 posto, Glas na 0.4 posto, Reformisti su na 0.3 posto. Neodlučnih je 8.3 posto./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

KORONA VIRUS

U RS 86 novooboljelih, 12 osoba umrlo

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj preminulo je 12 pacijenata pozitivnih na virus korona, dok je, od 495 testiranih uzoraka, Kovid-19 potvrđen kod...