HRVATSKA Evo koliko će koja stranka osvojiti mandata nakon istraživanja u osam izbornih jedinica

Hrvatska televizija je u večerašnjem Dnevniku objavila rezultate istraživanja biračkih preferencija provedenom na tisuću ispitanika za 6 i 7. izbornoj jedinici, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

6. izborna jedinica

U izbornoj jedinici koja obuhvaća jugoistočni dio Grada Zagreba i Zagrebačke županije te cijelu Sisačko-moslavačku, opet će se voditi bitka doslovno za svaki glas. Razlika između dvije glavne političke opcije, koja je u studenome bila manja od 2 i pol postotka u korist SDP-a, sad je još manja. Zapravo zanemariva. Samo 0,2 postotna boda. HDZ osvaja 27,4%, a SDP-ova koalicija 27,2% glasova birača. Izborni prag, sa 7,8% prelazi savez oko Živog zida, na čijoj je listi prvi Juro Martinović. Most dobiva 4,7%, a savez “Za premijera Milana Bandića 3,9% glasova birača.

Karta izbornih jedinica u Hrvatskoj

Preračunaju li se glasovi u zastupničke mandate, HDZ ih dobiva 6, što je jedan više nego u prošlom sazivu. SDP dobiva 6 zastupnika, kao i u prošlom sazivu, a koalicija oko Živog zida 1. i Most 1. Mandat jedinog Bandićeva dosadašnjeg zastupnika iz 6. izborne jedinice – Miodraga Deme, zasad je upitan. Neodlučnih birača u ovoj je izbornoj jedinici 24,3%. Statistička pogreška na ovom iznosu iznosi +/- 3,1 posto.

7. izborna jedinica

SDP-raste, HDZ-stabilan, Most-pada. Tako bi se najkraće mogla opisati trenutačna situacija u izbornoj jedinici koja obuhvaća južni dio Grada Zagreba, jugoistočni dio Zagrebačke, istočni dio Primorsko-goranske i cijelu Karlovačku županiju. Koalicija koju predvodi SDP osvaja 32,2% glasova, drugi je HDZ s 26,8%, a treći Most sa 8,3% glasova birača. Živi zid je četvrti s 4,6%.

Pretočeno u zastupničke mandate, SDP dobiva 7 zastupnika, HDZ 5, Most jednog, a Živi zid možda jednog. Zanimljivo da u izbornoj jedinici koja je “domaća” lideru Živog zida, Živi zid ne raste, pa bi Ivan Sinčić kao jedini izgledni zastupnik odavde, jedini mogao i ostati. No titulu gubitnika anketa ipak dodjeljuje Milanu Bandiću, koji je u ovoj jedinici na zadnjim izborima prešao prag. U ovoj je izbornoj jedinici neodlučnih birača oko 19,2%. Statistička pogreška na promatranom uzorku iznosi +/- 3,1 posto.

Na 112 dosad zauzetih mjesta u Saboru sjedi: 49 zastupnika Narodne koalicije, 45 HDZ-ovaca i njihovih partnera, 10 mostovaca, 5 zastupnika Jedine opcije okupljene oko Živog zida i 3 IDS-ovca. Još su ostale samo dvije izborne jedinice: 1. i 4. Rezultate u tim izbornim jedinicama HRT objavljuje sutra i tada će biti popunjeno svih 140 zastupničkih fotelja u 10 izbornih jedinica, na koliko ih je podijeljena Hrvatska. Istraživanje nije obuhvatilo 11. izbornu jedinicu, odakle se biraju 3 zastupnika./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije