Hrvatska bi već krajem idućeg tjedna mogla dobiti novu vladu, Plenković prvi u povijesti RH treći put premijer

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je predsjedniku HDZ-a i dosadašnjem premijeru Andreju Plenkoviću predao mandat za sastavljanje nove hrvatske vlade. Evo kakva je procedura predviđena za dalje.

Milanović je u skladu s Ustavom sazvao sabor na prvu, konstituirajuću sjednicu u četvrtak, 16. svibnja. Na tom će se zasjedanju izabrati novi predsjednik sabora (vjerojatno ponovno Gordan Jandroković), potpredsjednici sabora te će se formirati nova parlamentarna većina. Svi izabrani zastupnici će položiti prisegu i time će službeno započeti 11. saziv Hrvatskog sabora.

Najranije glasanje idućeg tjedna, najkasnije 9. lipnja

Pošto je Milanović predao mandat za sastavljanje vlade Plenkoviću, na temelju 78 potpisa dovoljnih za većinu, danas kreće teći rok od 30 dana za sastavljanje vlade mandatara Plenkovića. Plenković je u tom roku dužan program vlade i sastav vlade sa svim potpredsjednicima i ministrima predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju.

Ustav predviđa i produljenje roka od još 30 dana ukoliko vlada ne dobije povjerenje u parlamentu, no to, kako piše Index.hr, ne treba očekivati s obzirom na sve najave zastupnika koji će podržati novu većinu.

U skladu s time, izglasavanje nove vlade moguće je očekivati već i krajem idućeg tjedna, a zadnji rok bi prema tome bio 9. lipnja. U svakom slučaju, u sljedećim tjednima Andrej Plenković će kao prvi u povijesti biti treći puta izabran za predsjednika hrvatske vlade./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img