"STARIJI OD VREMENA"

HRT sutra prikazuje dokumentarac o pjesniku Veselku Koromanu

Na Trećem programu HRT-a (HRT3) sutra će, 7.4. 2021. godine s početkom u 20:59 sati biti prikazan dokumentarni film “Stariji od vremena” koji tematizira lik i djelo Veselka Koroma, velikana hrvatskog pjesništva.

Dokumentarni film o pjesniku Veselku Koromanu, putopiscu, esejistu, književnom povjesničaru i kritičaru, čovjeku koji je još za života svoje ime urezao u poetski panteon.

Film je snimljen u više gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske: od kršnih eksterijera rodnih pjesnikovih Radišića kod Ljubuškog, preko Mostara, gdje je stekao srednjoškolsko obrazovanje, do Sarajeva, u kojem je proveo najveći dio svog radnog vijeka te Zagreba, gdje su objavljene neke od njegovih najglasovitijih zbirki pjesama.

Pjesme u filmu govori nacionalni prvak Drame HNK-a Zagreb Dragan Despot, a snimljene su na lokalitetu Mogorjela kod Čapljine. O pjesnikovom poetskom univerzumu, njegovom gotovo do savršenstva izbrušenom stihu, filozofskim i lirskim referencama, govore Petar Gudelj, Ante Stamać, Željko Ivanković, Enver Kazaz, Slobodan Prosperov Novak i Tonko Maroević.

Film je autorski projekt Josipa Blaževića, Ivana Vukoje i Dragana Komadine, a scenarij za film napisao je dr. Miroslav Palameta, ugledni profesor povijesti književnosti sa Sveučilišta u Splitu i Mostaru, čime je cijeli projekt dobio književnopovijesni i kritički legitimitet.

Inače, Veselko Koroman, 7.4. ove godine proslavlja 87. rođendan./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Stanovnici ove zemlje su proglašeni najvećim pijancima na svijetu

Australci su proglašeni najvećim pijancima na svijetu. Međunarodna anketa Global Drugs Survey pokazala je da su se Australci u 2020. opijali u prosjeku 27 puta...