HRS VELEPOSLANSTVU ITALIJE: Pokoj vječni žrtvama, ali ne podržavamo šovinističko-nacionalističko vrijeđanje

Gradski odbor HRS Mostar zahvalio se talijanskom veleposlanstvu na pozivu za komemoraciju novinaru Marcu Luchetti i operaterima Dariju D’Angelu i Alessandru Oti iz regionalnog sjedišta RAI-ja iz Friuli-Venezia-Giulije, koji su izgubili živote 28. siječnja 1994. dok su snimali reportažu o djeci žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji, te ovim putem još jednom izražava sućut njihovim obiteljima i žalost zbog tragedije, priopćeno je iz Hrvatske republikanske stranke, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U priopćenju se dalje ističe da HRS ne želi i neće sudjelovati na ovoj komemoraciji sve dok se ne ukloni ploča s natpisom: “Na ovom mjestu od ustaške granate nevino nastradaše 28. 1. 1994. g. Marco Luchetti, Ota Alessandro i Dario D’Angelo”.

Foto: HRS

-Uklanjanje ploče smo zatražili kroz rad Gradskog vijeća Grada Mostara i zahtjevom za inspekcijski nadzor, ali nikada nismo dobili odgovor na zahtjev za uklanjanje, navode iz HRS-a.

Istuču kako nikada nisu i nikada neće podržavati nikakav vid “šovinističko-nacionalističkog vrijeđanja” po bilo kojem osnovu, niti će svojim prisustvom podržati “povijesnu relativizaciju i podrivanje dodatnih međunacionalnih netrpeljivosti”.

-Svojim dolaskom na mjesto stradanja, dok onakva ploča postoji, pogazili bi sve ono za što se zalažemo dok se spomen ploča ne ukloni, zaključuje se u priopćenju HRS-a./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img