Hrvatski Medijski Servis

HRS oštro protiv uplovljavanju brodova u Neumski zaljev

Južnom dijelu Hercegovine i Neumu su potrebni dodatni granični prijelazi s Hrvatskom i prometna povezanost, a ne ratni brodovi, smatra Hrvatska republikanska stranka, koja se protivi svakom uplovljavanju brodova većih dimenzija u Neumski zaljev zbog mogućih nepovratnih posljedica na ekosustav i turističku ponudu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Umjesto da rade svoj posao i pregovaraju više od jednog graničnog prijelaza s Republikom Hrvatskom na području Čapljine i kvalitetnijoj prometnoj povezanosti južnog dijela BiH, Zlatko Lagumdžija i Damir Hadžić, uz prešutno odobravanje hrvatskih dužnosnika u Vijeću ministara, dovode ratne brodove u Neum. Svi oni skupa smatraju shodnim da u razdoblju od 14.7. do 19.7., u jeku turističke sezone, u neumski zaljev uplove dva broda turske ratne mornarice, navodi se u priopćenju HRS-a.

Kolika je njihova beskrupuloznost, dodaje se u priopćenju, najbolje dokazuje korištenje termina „luka Neum“ u službenom dopisu MVP, kao nečega neupitnog i neumitnog.

-Neumljani žive od turizma, a oni koji ne žive od turizma, žive od marikulture koja je endemska i koja još uvijek trpi štetu načinjenu od strane francuskog vojnog broda koji je u neumskom zaljevu boravio i ispustio fekalne vode u srpnju 2010. godine. S toga je očigledno da se radi o demonstraciji sile u cilju generiranju nereda i frustracija kod lokalnog stanovništva, ističe Hrvatska republikanska stranka.

HRS smatra sramotnim i krajnje neprihvatljivim uplovljavanje ratnih brodova bilo koje vrste i zastave u mali Neumski zaljev. -To nije, ističu samo njihovo mišljenje nego i mišljenje struke.

-Radi plitkosti gaza, tipologije morskog dna, te morske flore i faune, svako uplovljavanje brodova većih razmjera može dovesti do nepovratnih šteta na ekosustav, upozorava HRS.

Unatoč činjenici da se lokalna vlast u Neumu pobunila protiv uplovljavanja ratnih, te da u tome ima apsolutnu potporu lokalnog stanovništva, na njihov poziv za pomoć ne odgovara nitko. Ono što je sramno, ističe Hrvatska republikanska stranka, jeste činjenica da su na njihov poziv ostali nijemi i predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, te ministri i zamjenici ministara iz reda hrvatskog naroda u Vijeću ministara, kao i županijska vlada HNŽ-a.

-Ništa začuđujuće od vlasti koja u 15 godina nije bila u stanju prometno povezati Neum sa ostatkom BiH i vlasti koja je dogovorila samo jedan granični prijelaz s RH na području Čapljine, pa se svakoga ljeta na izlaz na more treba čekati više sati. Neumljani su i dandanas prisiljeni koristiti usku cestu izgrađenu za potrebe hidroelektrane Čapljina ukoliko žele putovati u BiH bez prelaska granice sa RH. Usporedbe radi, Austrougarska je za 10 mjeseci izgradila prugu Metković – Mostar, a dosadašnje vlasti za sve ove godine, uz svu moguću suvremenu mehanizaciju, izgradi samo 8 km magistralne ceste Neum – Stolac, navodi se u priopćenju Hrvatske republikanske stranke.

HRS pozivao predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevandu da posluša argumente i pozive lokalne neumske vlasti i djeluje u smjeru njihovih zahtjeva. Na kraju krajeva, iz iste su stranke. Pozivaju i zamjenika ministra prometa i veza  Rudu Vidovića, također, da sasluša i djeluje u skladu sa zahtjevima lokalnih vlasti. Gospodina Zlatka Lagumdžiju, njegove ministre ,njegovu stranku, ali i sve one koji razmišljaju poput njega HRS podsjheća da Neum nije i neće nikada biti luka.

-Nećemo dopustiti ostvarivanje planova iz nekih drugih vremena, kada su drugi htjeli nasiljem ostvariti ono što njegova stranka očigledno namjerava ostvariti u miru. Budućnost je ekologija, budućnost je ekoturizam, budućnost nisu ratni brodovi i silom nametnuta luka, ističe HRS.

Na kraju, ambasadu Republike Turske, “vjerojatno jedinu koja bi nas mogla i poslušati”, HRS poziva da uplovljavanje brodova svoje ratne mornarice premjesti u luku Ploče, koja je i opremljena za primanje brodova tih dimenzija, a da kompletna posada oba turska broda u manjim brodicama posjete Neum i Neumski zaljev. Neumljani će ih dočekati široko otvorenih ruku.

HRS se obvezuje iskoristiti svoj utjecaj u sklopu HNS-a kako bi ovu problematiku iznijeli i o njoj diskutirali unutar ove institucije. Hrvatski zastupnici u izvršnoj vlasti na svim razinama, kad već ne čuju pozive lokalne vlasti, morat će reagirati na poziv HNS-a./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte