HRS: Farsa od ne-uspostave vlasti bez izmjena Izbornog zakona

-U medijima se govori o ne uspostavi vlasti na federalnoj razini bez izmjena izbornog zakona, a na istoj toj razini cvjeta postizborna suradnja novih/starih partnera. Donošenje protuustavnog Proračuna Federacije i posljednja odluka o podršci za garanciju kredita za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla dokazi su kako je to uvjetovanje uspostave vlasti izmjenama izbornog zakona samo farsa, stoji u priopćenju za javnost Hrvatske republikanske stranke, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Iz HRS-a navode da hrvatska politika i bez nove izvršne vlasti ima instrumente u rukama s kojima može natjerati partnere na intenziviranje razgovora o izmjenama izbornog zakona i implementaciji odluke Ustavnog suda s kojom bi se dugoročno onemogućila politička nametanja svake vrste.

“Na posljednjoj sjednici Predsjedništva HNS-a, predsjednik HRS-a Slaven Raguž je sugerirao legitimno izabranim hrvatskim predstavnicima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti da iskoriste te instrumente, osobito u zakonodavnim institucijama Federacije. Ako se već palo na ispitu prigodom donošenja Proračuna Federacije, koji je protuustavan budući da se pristalo na činjenicu da je kroz njega provučen i Proračun Grada Mostara, odlučivanje o garanciji za kredit za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla i protivljenje hrvatskih predstavnika toj odluci je prigoda koja bi se mogla iskoristiti za vraćanje u fokus onoga što je Hrvatima trenutno najvažnije: izmjene izbornog zakona i osiguranje legitimnih izbora”, stoji u priopćenju.

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović, poručuju iz HRS-a, pred cijelim je Predsjedništvom izjavio kako će hrvatski zastupnici u Domu Naroda biti protiv odluke o garanciji za taj kredit i kako je izborni zakon prioritet nad prioritetima.

“Niti par sati nakon sjednice Predsjedništva HNS-a, vijest kako je Dom Naroda uvjerljivom većinom (46 za i 3 suzdržana) podržao odluku da Federacija bude garant Elektroprivredi BiH za kredit od 614 milijuna Eura”, navodi se u priopćenju za javnost HRS-a.

-Hrvatski zastupnici u novoizabranoj zakonodavnoj vlasti na razini Federacije, bez iole razumljive i argumentirane rasprave, su pristali na davanje garancije od 1,5 milijardi KM što čini oko 60% Proračuna Federacije. U slučaju nemogućnosti vraćanja istog od strane EP BiH, kredit će vraćati svi građani BiH. Ova odluka ne samo da je financijski suicidalna, nego je i protivna EU direktivama o slobodnom tržištu, o čemu se očitovala i Europska energetska zajednica, jer se garancija dala na cjelokupan iznos kredita, a ne na maksimalno 80%. EEZ je preračunala kako Vlada Federacije u biti kupuje osiguranje za EP BiH koje bi na komercijalnom tržištu vrijedilo blizu 200 milijuna KM. Toliko o EU integracijama i europskome putu BiH, priopćeno je.

S druge strane, navodi HRS, u nedavnim izjavama premijera Novalića, kroz kreditiranje izgradnje Bloka 7 TE Tuzla, spominjalo se ne samo financiranje Bloka 7 nego i određena financijska pomoć rudnicima. Dakle, već je najavio kako postoji mogućnost da određeni dio kredita ode u namjene koje nisu navedene u kreditu.

“Zna se kako svake godine Federacija financijski već ‘konsolidira’ svoje gubitaše sa preko 100 milijuna KM, sukladno zakonu o financijskoj konsolidaciji gubitaša, postavlja se pitanje što je sa Aluminijskim kombinatom? Što je sa tvrtkama koje gravitiraju na područjima gdje većinski žive Hrvati, a muku muče sa dugovima? Hrvatski predstavnici u vlasti, koje tobože nema jer nije došlo do izmjena izbornog zakona, bespogovorno i bez ovih pitanja digoše ruku za sve”, pita se HRS te dodaje:

-Poštovani predstavnici hrvatskog naroda, legitimno izabrani, ovim putem vam zahvaljujemo na dosljednosti i ustrajnosti. Neka vam je u slast sve ono što ste zauzvrat dogovorili za dizanje vaših ruku. Sve će to narod i buduće generacije na kraju platiti. Narod kojeg je sve manje i generacije za koje vas nije briga. Možete slobodno konstituirati vlast na federalnoj razini bez izmjena izbornog zakona, jer je očigledno kako ste sami sebi svrha. Nimalo ne sumnjamo da ćete to u konačnici i napraviti, te naći neko domoljubno opravdanje za to, zaključuje se u priopćenju HRS-a.

Najnovije

INICIJATIVA VLADE FBiH

Predloženo uspostavljanje šest novih gradova u FBIH

Vlada FBiH danas je, u skladu sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH i na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, utvrdila prijedloge šest...