HP MOSTAR

HP Mostar tiskala prigodnu marku u povodu Međunarodnog dana pismenosti

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku u povodu Međunarodnog dana pismenosti, kojom je ujedno i obilježena i 150. obljetnica Družbe s. milosrdnica sv. Vinka Paulskog u BiH.

Neizmjeran doprinos u prosvjetnom odgoju i obrazovanju, odnosno opismenjavanju, sijanju znanja i kulture u BiH dale su časne sestre milosrdnice, te tako ostavile neizbrisiv trag u našem narodu.

Naime, iz Zagreba, na poziv biskupa fra Paškala Vuičića 14. studenoga 1871. u Sarajevo dolaze sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog u službu potrebnima. Vrijedno je spomenuti imena prvih četiriju sestara koje su se odvažile krenuti u nepoznato. Bile su to: s. Filomena Massi, s. Rajmunda Perentin, s. Emilija Gašparić i s Rufina Radonić.

Zahvaljujući bosanskim fratrima koji su se pobrinuli da sestre imaju skromni smještaj, sestre su se odmah dale u otvaranje ženske pučke škole s 48 učenica i na taj način utkane su u temelje i razvoj školstva u BiH. Njihovo prvo poslanje bilo je odgoj i obrazovanje, a zatim pomoć bolesnima, nemoćnima i siromašnima. U prvih 27 godina djelovanja izgradile su i otvorile 12 škola u različitim gradovima BiH.

Nakon II. svjetskog rata bespravno i bezosjećajno oduzeta im je sva imovina. Nisu smjele raditi ni u prosvjeti ni zdravstvu. Bile su prisiljene odreći se čak i svoga redovničkog odijela te raditi u civilnom. U tim teškim okolnostima sestre se ne daju zbuniti nego nastavljaju svoju milosrdničku djelatnost. 1974. osnovana je Provincija Majke Divne koja i danas djeluje u granicama BiH.

I u proteklom ratu sestre su doživjele tešku sudbinu. Protjerane su iz svojih samostana i skoro svi samostani su im uništeni. U Banja Luci je, zajedno sa župnikom vlč. Filipom Lukendom, ubijena i spaljena vjeroučiteljica, katehistica i orguljašica s. Cecilija Grgić. Danas sestre milosrdnice u BiH imaju 12 samostana i aktivne su u odgojno-obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalno-karitativnoj djelatnosti.

Autor likovnog rješenja je Manlio Napoli, a prvi dan izdanja je 8. rujan 2021. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZA ONE KOJI NE ZNAJU ILI SE PRAVE LUDI

Tko su legitimni predstavnici i zbog čega bez legitimnog predstavljanja nema demokracije?

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je za N1 kako termin "legitimno predstavljanje" ne postoji na "Wikipediji i drugim mjestima", ali da tamo...