HP MOSTAR: Najavljeni štrajk upozorenja NSDHP-a ne doprinosi poboljšanju materijalnog statusa radnika

Hrvatska pošta d.o.o. (HP) Mostar oglasila se povodom najavljenog štrajka upozorenja Nezavisnog sindikata djelatnika (NSD) HP-a Mostar.

-Imajući u vidu vrlo tešku gospodarsku i socijalno-ekonomsku situaciju u državi, inflaciju i porast troškova života, a uzimajući u obzir financijske mogućnosti Društva, smatramo da se nalazimo u skupini vrlo malog broja poslodavaca koji je omogućio poboljšanje materijalnog položaja radnika, poduzimajući maksimalne mjere u tom pravcu, a koje ne bi ugrozile stabilnost i likvidnost Društva”, navodi se u priopćenju HP Mostar.

Iz HP-a Mostar ističu kako u Društvu djeluju dvije sindikalne organizacije, a da je štrajk upozorenja najavio NSDHP, koji predstavlja 20 posto od ukupnog broja radnika.

Kao razloge navode male plaće, visinu troškova života, narušene međuljudske odnose na pojedinim lokacijama između rukovoditelja i radnika, manjak radnika, odlaske u prijevremenu mirovinu.

Uprava Društva je svjesna inflatornih kretanja, koja najviše utječu na kvalitetu života naših radnika, i kontinuirano nastoji poduzimati mjere u smislu poboljšanja organizacijske kulture, angažmana adekvatnih potrebnih ljudskih resursa, kao i poboljšanja materijalnih prava radnika, što smo i činili kroz cijelu proteklu 2023. godinu, a planiramo i dalje, stoji u priopćenju.

Uprava Društva smatra da ovakvim postupanjem NSDHP ne pridonosi poboljšanju materijalnog statusa radnika, nego stvara negativnu reputaciju Društvu u kojem i oni ostvaruju svoju egzistenciju zajedno sa svim ostalim radnicima.

Iz HP-a Mostar su ukazali na ”relevantne i objektivne činjenice vezane za poslovanje i poslovne aktivnosti koje je Hrvatska pošta d.o.o. Mostar poduzimala u 2023. godini u cilju poboljšanja materijalnog položaja radnika Društva”.

Navode tako da su u potpisanom Granskom kolektivnom ugovoru, kako su naveli, ne samo zadržana sva postojeća prava radnika, već da su se odredbama novog Granskog kolektivnog ugovora utvrdila brojna poboljšanja materijalnog položaja radnika, od kojih izdvajaju povećanje najniže neto satnice, uvećanja plaće za rad noću, prekovremeni rad i rad na dane tjednog odmora, proširenje liste težih bolesti za koje se radnicima dodjeljuju jednokratne naknade, mjesečno usklađivanje iznosa toplog obroka s prosječnom plaćom na razini FBiH.

-Uprava Društva i prije stupanja na snagu novog Granskog kolektivnog ugovora poduzela je niz aktivnosti u cilju poboljšanja materijalnog položaja radnika, na način da je već na početku 2023. godine povećala neto satnicu za 7 posto čime su povećane plaće svim radnicima Društva, u travnju 2023. godine povećane su plaće radnicima na određenim radnim mjestima s najnižim koeficijentom složenosti, dok je u listopadu 2023. godine povećana plaća za 5 posto svim radnicima sa srednjom stručnom spremom. Osim toga, od početka 2023. godine donesena je odluka o mjesečnom usklađivanju iznosa toplog obroka sa prosječnom plaćom na razini FBiH”, navodi se u priopćenju.

Iz HP-a Mostar ističu kako su plaće radnika u 2023. godinu, u usporedbi s 2022. godinom, porasle za 9 posto, dok su ostala primanja porasla za 16 posto.

Društvo je, kako se navodi, za poboljšanje materijalnog statusa radnika u 2023. godinu isplatilo iznos koji je za oko 2 milijuna maraka veći u odnosu na 2022. godinu.

U 2023. godini HP d.o.o. Mostar je isplatio Uskrsnicu, Božićnicu, regres, naknadu za Dan pošte, naknadu za poslovni rezultat, kao i pomoć radnicima temeljem Uredbe Vlade FBiH u kumulativnom iznosu od 1.400 KM neto po radniku.

Iz HP-a Mostar izrazili su uvjerenje kako će u idućem vremenskom razdoblju zajedno raditi na unaprjeđenju poslovanja Društva, čime će se stvoriti preduvjeti za daljnje poboljšanje materijalnog statusa radnika./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img