HORIZON EUROPA: Perspektive za BiH u programu Europske unije za istraživanje i inovacije

U Sarajevu je u organizaciji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine održan sastanak Zajedničkog odbora između Bosne i Hercegovine i Europske unije za EU program za istraživanje i inovacije Horizon Europa. Sastanku su prisustvovali i predstavnici resornih entitetskih i županijskih ministarstava nadležnih za znanost i gospodarstvo i predstavnici sveučilišta u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici Europske komisije iz Bruxellesa upoznali su prisutne o mogućnostima sudjelovanja u programu, objavljenim pozivima, najboljim praksama iz zemalja EU i zemalja regije. Predstavili su dosadašnje rezultate institucija i organizacija iz BiH.

Znanstveno-istraživačke organizacije, gospodarski subjekti i predstavnici civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, kao pridružene zemlje programu Horizon Europa, imaju jednake mogućnosti kao i subjekti iz zemalja članica EU sudjelovati u natječajima u svim dijelovima programa. Bosna i Hercegovina svojim sudjelovanjem u ovom programu ostvarila je punu integraciju u europski znanstveno-istraživački prostor.

Predstavnici Ministarstva civilnih poslova informirali su prisutne o mjerama potpore za znanost i istraživanje za poboljšanje učešća u Horizontu Europa. Govorili su i o razvoju Strategije pametne specijalizacije i informacija o Programu ekonomskih reformi za Bosnu i Hercegovinu za 2024. – 2026. u dijelu koji se odnosi na istraživanje i politike jačanja i poboljšanja veza između znanosti i poslovnog sektora.

Horizont Europa je ključni i najveći program financiranja Europske unije za istraživanje i inovacije sa sedmogodišnjim proračunom (2021. – 2027.) od 95,5 milijardi eura. Bosna i Hercegovina se 2009. godine prvi put pridružila Okvirnom programu Europske unije za istraživanje (FP 7), koji je preteča programa Horizon 2020 i programa Horizon Europa. Od tada, u kontinuitetu ima status pridružene zemlje u aktualnim EU programima namijenjenim za istraživanje./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img