Sve vijesti

NOVA TEHNOLOGIJA

Hoće li uskoro postojati cjepivo protiv raka?

Tehnologija s glasničkom ribonukleinskom kiselinom ili mRNA posljednjih je godina napravila revolucionaran zaokret u medicini. Tijekom pandemije koronavirusa, upravo zahvaljujući njoj bilo je moguće u roku od nekoliko mjeseci razviti učinkovita cjepiva protiv virusa SARS-CoV2, uzročnika covida.

Čak i ako virus razvija nove agresivne mutacije, u kratkom vremenu bi mogla biti razvijena prikladna cjepiva zahvaljujući mRNA-tehnologiji. Ali, tehnologija koja je nedavno nagrađena Nobelovom nagradom za medicinu može puno više od toga. Primjerice, u istraživanju raka. Šef Uprave biotehnološke kompanije Curevac Alexander Zehnder kaže da najkasnije za pet godina želi na tržište izbaciti cjepivo protiv raka, zasnovano na mRNA-tehnologiji.

“Istraživanja u vezi s cjepivom protiv raka provode se već 20 godina. Ali, aktualni napredak je izuzetan. U vrijeme pandemije smo skupili puno iskustava, a umjetna inteligencija je u međuvremenu tako napredovala da rješava brojne probleme kod programiranja mRNA-a”, izjavio je Zehnder za Bild, prenosi Deutsche Welle.

Cjepivo protiv raka trebalo bi potaknuti imunosni sustav da se ciljano bori protiv stanica tumora. Naime, kod raka je smrtonosno to što on stalno dalje raste. Cjepivo protiv raka bi trebalo zaustaviti rast, čak i kad je rak razvio metastaze. Uz cjepivo, rak bi postao kronična bolest s kojom bi se moglo živjeti.

Uz Curevac, i drugi intenzivno istražuju mogućnosti razvoja cjepiva protiv raka. Početkom listopada je BioNTech objavio vrlo obećavajuće rezultate jedne kliničke studije koja je još u tijeku. U njoj se već provjerava učinkovitost cjepiva na dragovoljcima oboljelima od raka. Zato je predsjednik uprave BioNTecha Ugur Sahin optimistično objavio kako očekuje da će prije 2030. postojati cjepivo, piše N1info.hr.

Dugoročno bi cjepiva protiv raka trebala zamijeniti dosadašnje terapije oboljelih od raka. To bi bio nevjerojatan napredak jer su dosadašnje terapije, zračenje ili kemoterapija, veliko opterećenje za pacijente. Prednost kod uporabe mRNA-tehnologije je to što imunosni sustav bude stimuliran da se ciljano borit protiv raka i ničeg drugog./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...