TRAGA SE ZA RJEŠENJEM

Hoće li Izetbegović, Čović i Špirić na kavi deblokirati rad Doma naroda Parlamenta BiH?

Rukovodstvo Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas bi, kako su najavili Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ), na kavi trebali razgovarati o eventualnoj deblokadi ovog doma državnog parlamenta.

Izetbegović, koji je predsjedatelj ove zakonodavne institucije, i Čović, koji je zamjenik predsjedatelja, u ponedjeljak, 11. listopada, najavili su ovaj razgovor. Nikola Špirić (SNSD), koji je također zamjenik predsjedatelja Doma naroda, nije se javno očitovao o tome hoće li prisustvovati ovoj vrsti sastanka.

Rad državnih institucija, među kojima je i Parlament Bosne i Hercegovine, blokiran je već skoro tri mjeseca. To je posljedica odluke političara iz Republike Srpske da ne sudjeluju u radu državnih institucija. Razlog za ovakav stav je odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka iz jula ove godine da nametne zakonsku zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina.

Usprkos odluci o blokadi državnih institucija, Vijeće ministara je krajem prošlog mjeseca usvojilo odluku o privremenom financiranju. Opozicija u Republici Srpskoj ovaj potez spočitava vladajućem SNSD-u smatrajući da je prekršena odluka o bojkotu.

Politička situacija u državi u međuvremenu se dodatno komplicira. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je poručio da će Republika Srpska onemogućiti djelovanje SIPA-e u ovom entitetu, da neće više sudjelovati u radu Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), da će osnovati svoju obavještajnu agenciju te da će uskratiti suglasnost za postojanje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) i Oružanih snaga (OS).

To je poručio nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudio da šumsko područje u Republici Srpskoj nije u vlasništvu entiteta, već države.

Dodik uvjetuje razgovor s Izetbegovićem o rješavanju ključnih problema time da u njima ne posreduju međunarodni dužnosnici. Izetbegović mu je odgovorio da na to neće pristati ocijenivši da Ured visokog predstavnika (OHR) postoji da bi rješavao važna pitanja./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img