HNS BiH bezrezervno podržava projekt Južne interkonekcije i odbacuje zlonamjerne interpretacije

Danas je u Mostaru održana 6. sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH. Na sjednici su razmatrane tematske točke koje su se odnosile na problematiku energetike i ustanova kulture i obrazovanja. Nakon provedene rasprave, Glavno vijeće je zaključilo kako će se pripremiti prijedlozi strateških dokumenta po navedenim temama koji će biti dostavljeni Predsjedništvu HNS-a na razmatranje i usvajanje, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Razmatrajući sveukupnu političku situaciju Glavno Vijeće HNS BiH naglašava da Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine podržava strateško partnerstvo Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, te ističe svoju beskompromisnu opredijeljenost za euroatlantski put naše zemlje, uključujući članstvo u NATO i EU.

-Posvećenost američkih partnera stabilnosti, razvoju i prosperitetu naše zemlje izraz je nedvosmislene potpore ključnim reformama i procesima u Bosni i Hercegovini. Ističemo i snažnu opredijeljenost za svakodnevno jačanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama na svim područjima kao garantom Općeg okvirnog sporazuma za mir. Uključenost State Departmenta u sve ključne procese, osobito reformske, jamačno potvrđuje naše neraskidive veze koje želimo osnaživati i kao buduća članica EU, istaknuto je u priopćenju.

Iz GV HNS BiH pojašnjavaju da su formiranjem vlasti nakon Općih izbora 2022. godine dokazali spremnost za izgradnju europske Bosne i Hercegovine.

-Dokaz da domaće snage i politički predstavnici u institucijama vlasti mogu ponuditi rješenja potvrđuje djelovanje na državnoj razini koja je u godini dana svoga rada usvojila osam EU zakona od ukupno trinaest usvojenih na Vijeću ministara. U 2023. godini naša zemlja imala je 100 % usklađenost s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije što je i obveza proistekla iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dodaje se u priopćenju.

Dodaje se da je politika spremnosti na kompromis HNS-a dokazana i 17. lipnja 2020. godine kada je potpisan Mostarski sporazum.

-Potpisani sporazum omogućio je provedbu izbora u gradu na Neretvi i doveo do ekspanzivnog razvoja Mostara u svim segmentima. Kao politički predstavnici najbrojnijeg konstitutivnog naroda u ovom gradu prihvatili smo posebna izborna pravila kako bi se drugim konstitutivnim narodima i svima drugima omogućilo da biraju svoje legitimne predstavnike i na taj način svi zajedno radimo za dobro svakog čovjeka. Svima je poznato kako je ovo jedini primjer lokalne jedinice u BiH u kojoj se izborni proces provodi na značajno drugačiji način. Sporazum je potpisan u nazočnosti visokih dužnosnika međunarodne zajednice: veleposlanika SAD, specijalnog predstavnika EU u BiH, veleposlanika UK, Visokog predstavnika i OESS Misije., istaknuto je u priopćenju.

Tri godine nakon potpisivanja Mostarskog sporazuma njegov drugi dio, kako dodaju, nije implementiran.

-Sukladno tome, pozivamo domaće političke lidere i naše strateške partnere da ovaj Sporazum implementiramo u cijelosti kako bi omogućili hrvatskom konstitutivnom narodu da bira svoje legitimne predstavnike u one institucije koje je Ustav predvidio za zaštitu vitalnog interesa svakog od konstitutivnih naroda, napominje se u priopćenju.

Rješavanjem ovog oblika diskriminacije jednog konstitutivnog naroda u trenutnom Izbornom zakonu, kojim se, kako pojašnjavaju, narušava nadkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti, dovelo bi nas do implementacije presuda Ustavnog suda BiH koje smo obvezni poštivati.

-Također, naša obveza i opredjeljenje je raditi na implementaciji presuda Europskog suda za ljudska prava kako bi se otklonila i diskriminacija prema svakom pojedincu. Hrvatski narodni sabor BiH do sada je ponudio nekoliko prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH i sva naša predložena rješenja egzistiraju u demokratskoj praksi država članica EU, ističe GV HNS BiH.

Hrvatski narodni sabor BiH ostaje dosljedan politici pomirenja i uvažavanja tri konstitutivna naroda i svih drugih na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.

Hrvatski narodni sabor BiH podsjeća na svoju bezrezervnu podršku projektu Južne plinske interkonekcije i apsolutno odbacuje zlonamjerne interpretacije kako pojedinaca tako i određenih medija.

-Ovaj projekt je od iznimne važnosti za energetsku sigurnost Bosne i Hercegovine i izgradnju novih plinskih pravaca opskrbe u cilju jačanja gospodarskih potencijala onih prostora BiH koji su do sada bili povijesno zanemareni, kao i zbog smanjenja ovisnosti o istočnim dobavljačima. Podsjećamo na javno poznate protuzakonite djelatnosti, korupciju i kriminal pojedinih javnih energetskih kompanija iz Sarajeva i kršenje dogovorenih sporazuma tijekom proteklih godina koje su u pitanje doveli zakonitost, funkcionalnost, kontinuitet i sigurnost opskrbe energentima svih stanovnika. Potičemo sudbene vlasti da se pozabave tim pitanjima, dodaje se u priopćenju.

Hrvatski narodni sabor BiH ostaje posvećen izgradnji stabilne države tri jednakopravna konstitutivna naroda i svih drugih građana uz poštivanje međunarodnih ugovora, uključujući Washingtonski sporazum i Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini. Na žalost, kako dodaje GV HNS BiH, tijekom protekla tri desetljeća, svjedočili smo kršenju tih mirovnih sporazuma koji su degradirali politički položaj hrvatskog naroda u BiH.

Hrvatski narodni sabor BiH će i dalje težiti pronalasku kompromisnih rješenja i sveobuhvatnim izmjenama izbornoga zakonodavstva. Iz HNS-a podsjećaju i kako su zajedničke domaće odluke donesene konsenzusom dosad uspijevale povećati povjerenje i unaprijediti opće društveno stanje u Bosni i Hercegovini. -Naše političko djelovanje i dalje će se temeljiti na Zaključcima i drugim aktima Izvanrednog zasjedanja HNS-a iz ožujka 2022. godine u cilju zaštite Hrvata kao političkog naroda u Bosni i Hercegovini, priopćeno je nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a BiH.

U povijesnim trenucima pred kojima se nalazi Bosna i Hercegovina, Hrvatski narodni sabor BiH poziva predstavnike svih razina vlasti, vjerujući u njihovu predanost konkretnim političkim koracima i reformama, da u ožujku budu naš najsnažniji motiv otvaranja pregovora s EU.

-Otvorena politička pitanja koja stoje pred nama zahtijevaju odgovornost političkih predstavnika i predstavljaju test na koji način želimo graditi našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, zaključuje se u priopćenju za javnost koje je medijima dostavljeno nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img