HMS SAZNAJE: Najavili dolazak velikog broja vjernika i klanjanje Bajram namaza iza HNK Mostar

Predsjednik Izvržnog odbora mostarskog Medžlisa Islamske zajednice u BiH Ramiz Jelovac obavjestio je Policijsku upravu Mostar da će se u petak, 15.ovog mjeseca “na lokalitetu Lakišića harema iza bivše Robne kuće Hit klanjati Bajram namaz”, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Jelovac je u dopisu, čiji je preslik u posjedu HMS-a, naveo kako se očekuje” veliki broj vjernika” te je zatražio od mostarske policije “poduzimanje odgovarajućih mjera iz nadležnosti PU Mostar”.

Jelovčev zahtjev ne bi bio sporan da “Lakišića harem”, zapravo ne postoji. Radi se o parkingu iza zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, koje se nalazi u blizini Španjolskog trga u središtu Grada.

Preslik dopisa Medžlisa IZ PU Mostar. Foto: HMS

-Zemljište Lakišića harema od Islamske zajednice prije 120 godina kupila je Austrougarska kako bi na tom prostoru bio izgrađen željeznički kolodvor i drugi objekti, kazao je Hrvatskom Medijskom Servisu sugovornik koji nije želio da mu otkrivamo identitet.

U odgovoru kojeg je Medžlisu Islamske zajednice dostavio zapovjednik Policijske stanice Mostar viši inspektor Suad Mutapčić, Jelovca se obavještava da postupe sukladno zakonu o javnom okupljanju uvažavajući Odluku o određivanju lokacije za organizirano okupljanje građana Grada Mostara od 3.3.2014. Podsjetimo tom Odlukom kao mjesto okupaljanja građana određeni su stadion Kantarevac u zapadnom dijelu grada i prostor u Sjevernom logoru u istočnom dijelu Mostara. Neizravno, Mutapčićevim dopisom Policijska stanica Mostar nije dala dopuštenje za ovaj vjerski skup na prostoru iza zgrade HNK Mostar.

Preslik Odluke o određivanju lokacija za javno okupljanje građana Grada Mostara

Bolje upućeni u cijeli slučaj upozoravaju kako Islamska zajednica Mostara dopisom i okupljanjem vjernika koji bi klanajli Bajram namaz žele legitimirati prostor na kojem se nalazi HNK Mostar kao Lakišića harem, kako bi na taj način spriječili nastavak izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, na sličan način na koji je svojevremeno Liska park u Mostaru pretvoren u Liska harem, odbijajući da se iz tog parka posmrtni ostatci građana Mostara, muslimanske vjeroispovijesti poginulih u granatiranju grada od strane JNA, izmjeste u groblja odnosno hareme, kao što je to bio slučaj s građanima katoličke i pravoslavne vjere.

Podsjetimo tada je velika kolona građana iz istočnog Mostara krenula prema Liska parku pod izlkom obavljanja vjerskog obreda, bez dopuštenja policije.Tada je došlo do nereda, te intervencije policije u kojem je nekoliko osoba ranjeno./HMS/

1 COMMENT

Comments are closed.

Najnovije

IZRAELSKO MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA:

Hvala vam Dragane Čoviću na vašoj podršci, Izrael će nastaviti štititi svoje građane od terorista

Ministarstva vanjskih poslova Izraela zahvalilo se na podršci predsjedniku HDZ BiH i HNS BiH i zamjeniku predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH Dragana Čovića u...