AFERA VJETROELEKTRANE

HMS DOZNAJE: Bašić se u SIPA-u prijavio sam, došao u pratnji odvjetnika

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srijedu su u Mostaru lišili slobode dvije osobe za kojima je bila raspisana međunarodna potjernica NCB Interpola, piše Hrvatski Medijski Servis. 

Kako se neslužbeno doznaje radi se drugo i trećeosumnjičenim u aferi Vjetroelektrane, vlasnika tvrtke Lager Milenka Bašića iz Posušja i izvršnog direktora Dragana Stipića, čije izručenje traži Republika Hrvatska. Također, kako doznajemo Bašić se sam prijavio u SIPA-u u pratnji svoga odvjetnika.

Nadležni organi Republike Hrvatske raspisali su za njima međunarodnu potjernicu putem NCB Interpola Zagreb radi lišenja slobode i izručenja u Republiku Hrvatsku zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo “Davanje mita za trgovanje utjecajem”. Bašića i Stipić se tereti za nuđenje 45 tisuća eura mita Josipi Rimac, državnoj tajnici u svrhu pogodovanja tvrtki CEMP pri dobivanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene.

Navedeno kazneno djelo počinjeno je u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 29. svibnja ove godine u Zagrebu, gdje tvrtka Lager ima podružnicu, dok je centrala u Posušju u BiH.

Vlasnik firme Lager iz Posušja Milenko Bašić u ranijim medijskim istupima negirao bilo kakve nezakonite radnji u ovom projektu vjetroelektrane. Također, on je optužio kako je žrtva reketa jer „ da je platio milijun i pol kuna reketa Jakupčiću i ekipi iz Hrvatskih šuma, USKOK nas sada ne bi proganjao“. Inače protiv uprave Hrvatskih šuma ranije je bilo podneseno više kaznenih prijava ali USKOK nije po njima reagirao.

Bašić je također negirao da su on Dragan Stipić imali bilo kakve dogovore oko police s državnom tajnicom u Ministarstvu uprave Josipom Rimac.

U okviru Bašićeve firme Lager iz Posušja posluje i kompanija C.E.M.P. koja je bila investitor u sporni vjetropark Krš-Padene. Ova kompanija je uložila u vjetroelektranu 1,8 milijardi kuna, a HBOR joj je odobrio kredit u iznosu od 590 milijuna kuna.

U prostorijama SIPA-e nad njima je izvršena kriminalistička obrada, nakon čega su, kako nam je potvrdio glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović u srijedu popodne predani u dalju nadležnost Sudu Bosne i Hercegovine.

Kako je Hrvatska zatražila njihovo izručenje, a pošto Bašić i Stipić imaju dvojno državljanstvo, Hrvatsko i BiH, prema proceduri o njihovu izručenju, odnosno ne izručenju, odlučit Sud BiH. Ako su uvjeti ispunjeni i sud odluči njihovo izručenje, Odluku potom potpisuje ministar pravde BiH, a do sada je uvijek to učinio, odnosno nije oponirao odluci suda./M. L./HMS/

Najnovije

SPUTNIK V

Rusija prva počela s cijepljenjem protiv koronavirusa!

Rusija je jutros započela program cijepljenja protiv koronavirusa, a klinike u Moskvi prvo će cijepiti one koji su najviše izloženi riziku od zaraze, prenosi...