Hladne ruke mogu biti znak ozbiljnog zdravstvenog stanja

Hladne ruke ne moraju biti samo znak prehlade tijekom zime već mogu biti i simptomi ozbiljne bolesti.

Naime, liječnici navode da osjećaj hladnoće i umora može značiti da vašem organizmu nedostaje željeza, što na kraju može dovesti do anemije.

Glavni razlozi za nisku razinu željeza uglavnom su nedovoljna konzumacija namirnica koje su bogate željezom te problem s apsorpcijom željeza i gubitkom krvi, piše Klix.ba.

“Hladne ruke i stopala mogu biti posljedica anemije uzrokovane nedostatkom željeza. Osobe s anemijom imaju lošu cirkulaciju krvi kroz tijelo jer nemaju dovoljno crvenih krvnih zrnaca za opskrbu tkiva kisikom”, navodi liječnik Vikash Modi.

Također, osim hladnih ruku, još jedan od znakova da imate nedostatak željeza odnsno anemije je umor. Najveći rizik od anemije imaju žene koje su u predmenopauzi jer im je potrebno gotovo 50 posto više željeza zbog menstruacije.

Također, trudnice bi također trebale unositi više željeza kako bi pomogle u razvoju bebe.

Ostale rizične skupine uključuju vegane i vegetarijance jer biljna hrana uglavnom sadrži ne-hem željezo, koje se ne apsorbira tako lako kao ono koje se nalazi u mesu.

Drugi znakovi da možda imate nisku razinu željeza su: glavobolje, kratkoća daha, suha kosa i koža, jače lupanje srca, blijeda koža, lomljivi nokti, slabost, nemirne noge te oticanje i bol u jeziku i ustima./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img