HINA: Evo kako su bh. mediji doživjeli Plenkovićevo ignoriranje Komšića

Ocjenama od “dosljedno i državnički” do “skandal” mediji u BiH u utorak su izvijestili o odluci predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića da izbjegne susret s predsjedateljem Predsjedništva BiH Željkom Komšićem kojega Hrvatska ne priznaje kao legitimno izabranog člana državnog vrha te zemlje.

Plenković je zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutteom doputovao u dvodnevni radni posjet BiH kako bi političare u toj zemlji zajednički potaknuli na provedbu reformi nužnih za donošenje odluke o otvaranju pristupnih pregovora o pristupanju Europskoj uniji, piše Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA).

Prvi u nizu najavljenih sastanaka europske “trojke” u Sarajevu bio je s članovima Predsjedništva BiH.

U sjedište državnog vrha stigli su Von der Leyen i Rutte dok je Plenković izostao.

Iz hrvatskog su izaslanstva Hini pojasnili kako je to dio konzistentne politike temeljene na činjenici da Komšić nije legitimno izabrani hrvatski član državnog vrha i stoga nema ni razloga da se dužnosnici Republike Hrvatske s njim sastaju.

“Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na općim izborima 2022., predsjednik vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup”, stajalište je hrvatske vlade.

Hrvatski medijski servis (HMS) iz Mostara o tome je izvjestio ističući kako je Plenković postupio državnički i odgovorno a da je njegova odluka da izbjegne susret s Komšićem proistekla iz “nakaradnog izbornog zakona” u BiH koji je i omogućio da Komšić četiri puta bošnjačkim glasovima bude izabran za člana Predsjedništva BiH.

No dio sarajevskih medija bliskih bošnjačkim političkim strukturama i Komšiću Plenkovićev očekivani nedolazak na sastanak u Predsjedništvo odmah je proglasio skandalom i činom nepoštivanja države BiH.

Takvu ocjenu navodi portal Klix koji svojim čitateljima sugerira kako Plenković, kada dođe u Sarajevo i sastane se s vjerskim liderima a odbije susret sa simboličnim šefom države, pokazuje ne samo nepoštovanje prema Komšiću nego prema poziciji predsjedatelja Predsjedništva i Predsjedništvu BiH.

Portal “Dnevnog avaza” pak neutralno piše kako je Plenković otkazao dolazak u Predsjedništvo zbog Komšića a na sličan su način izvijestili i banjolučki mediji./HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img