HELLBACH: Još se nepomirljivo sukobljavaju suprotni “nacionalni” ustavni koncepti

-Koliko god bi BiH imala koristi od funkcionalnijeg ustavnog poretka, uvjeti za ustavne promjene danas nisu bolji nego što su bili u proteklim godinama. Kao i do sada, nepomirljivo se sukobljavaju suprotni “nacionalni” ustavni koncepti, kompromis nije na vidiku među različitim akterima u BiH. A bez kompromisa ne ide. Ili stvarno vjerujete da bi međunarodna zajednica u ime vas preuzela na sebe novo uređenje vaše države? Politika mora samo prikupiti potrebnu volju, izjavio je njemački veleposlanik u BiH Christian Hellbach u intervju Dnevnom avazu.

EU je tek nedavno pokrenula jednu inicijativu, na temelju njemačko-britanskog prijedloga. Dajte da se sada najprije koncentriramo na to, dodao je njemački veleposlanik. On je podsjetio kako već vrlo dugo imamo ekonomsku krizu, kao i veliki broj nezaposlenih, te kako je upravo to razlog zbog kojeg, s njemačke točke gledišta, reforme nemaju alternativu..

– Promjene se ne događaju preko noći. A, posebno ne ako se radi o temeljnim socioekonomskim pitanjima. Njemačko-britanska inicijativa nije stara ni godinu i od samog početka bilo je jasno da nas čeka maraton, a ne sprint, rekao je u intervjuu za Dnevni avaz njemački diplomat.

– Imamo konkretnu, prilično detaljnu Reformsku agendu, vlade entiteta surađuju na usklađivanju planova za implementaciju, a bilo je već i konkretnih mjera za implementaciju. Sjetite se Zakona o radu koji je u Federaciji donesen. To je bio važan korak. Naravno da sada moraju uslijediti mnogi daljnji, a mi se često suočavamo s otporom. Meni je, međutim, više osoba koje ovu zemlju poznaju duže i bolje nego ja reklo da se samo u ovih nekoliko mjeseci dogodilo više nego u proteklim godinama. Smatram to ohrabrujućim, promjene su i u BiH moguće. Ali, nitko ne treba biti naivan i misliti da će sve preko noći biti bolje, i to besplatno, naglasio je Hellbach.

Komentirajući činjenicu da u FBiH već mjesecima imamo političku krizu zbog koje Parlament ne zasjeda, dok istovremeno imamo ekonomskih i socijalnih problema, Helbach naglašava kako je pravilo da se važne reforme daju jednostavnije provesti uz pomoć stabilnih političkih većina.

– To, pak, moraju biti takve većine koje su orijentirane prema reformama. Bolje je imati manjinsku vladu koja je orijentirana ka reformama nego većinsku vladu koja ne koristi svoju većinu kako bi provela reforme. To znači da bi naša očekivanja upućena većinskoj vladi bila vrlo, vrlo visoka. Puke izjave o namjeri već dugo nam nisu više dovoljne. Mi hoćemo ono isto što i narod u BiH. Djela koja će zemlju stvarno pokrenuti, tvrdi Hellbach.

Komentirajući razgovore lidera dvije najjače bošnjačke stranke Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića radi stabilizacije prilika i prevazilaženja krize, naglašava kako oni nemaju nikakvih favorita, ne preferiraju nijednu stranku.

– Odlučujuće je da se nešto pokrene. I, kao što sam već rekao, izjave namjere nisu dovoljne, samo djela se broje, kaže veleposlanik Hellbach. /HMS/

Najnovije

RADOVI NA DIONICI TARČIN- IVAN U PUNOM JEKU

Evo kada bi autocesta trebala stići od Tarčina do granice Bosne s Hercegovinom

Radovi na poddionici autoceste na Kordidoru 5 C Tarčin – Ivan su u punom jeku, prenosi Hrvatski Medijski Servis. Poddionica je podijeljena na dva...