HELEZ: Nacrti zakona o Sudu BiH i o izmjenama i dopunama Izbornog zakona povučeni s dnevnog reda

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavio novinarima da je, na zahtjev ministara iz srpskog naroda, s dnevnog reda povučen Nacrt zakona o Sudu BiH.

Kazao je da su imali stari tekst tog zakona, te da još uvijek nije određeno sjedište apelacijskog odjela Suda BiH.

– Po starom prijedlogu bilo je da godinu dana ostane da se dogovorimo u vezi sjedišta, a da u tom razdoblju bude sjedište u Sarajevu – napomenuo je Helez.

Kazao je da je s dnevnog reda povučen i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH, “zato što nije usuglašen na političkoj razini, zato što bi imali dva zakona jer trenutno ima zakon koji je nametnuo visoki predstavnik, odnosno izmjene i dopune zakona”.

– Mi bismo trebali taj zakon prvo usvojiti u oba doma, da bude na snazi, da onda možemo mijenjati ovaj zakon. Ovaj predloženi zakon nije u skladu s propisima i procedurama, tako da sam bio protiv toga – kazao je Helez.

Po njegovim riječima, ministar pravde BiH Davor Bunoza je ispravno postupio i povukao je ovaj zakon s dnevnog reda.

– Unutar tog zakona, sporno je politički što bi nekoliko kantona trebali birati tko će biti član Predsjedništva BiH iz reda jednog naroda u BiH. Sporni su članovi koji reguliraju izbor biračkih odbora. Zakon koji je sad na snazi kaže da predsjednike biračkih odbora postavlja Središnje izborno povjerenstvo BiH, a po novom prijedlogu je da se to ponovo spušta na lokalnu razinu. Tako da bismo u vezi iste stvari imali dva različita zakona i to je nemoguće da se provodi i to nema nigdje u svijetu – pojasnio je Helez.

Govoreći o proračunu institucija BiH za 2024. godinu, kaže da su danas imali razgovor o tome, te da imaju obećanje od ministra financija da će to biti vjerojatno sljedeća sjednica, do 13. svibnja, “bar na razini Kelgija da pogledamo taj proračun”.

– Nadam se da će na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH biti proračun, bar na razini Kolegija i da krenemo u proceduru da ga usvojimo na nekoj od narednih sjednica – naveo je Helez./Fena/HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img