HELEZ: Bosna i Hercegovina napreduje na putu ka punopravnom članstvu u NATO savezu

Ministar obrane BiH i zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara BiH Zukan Helez ocijenio je danas kako Bosna i Hercegovina napreduje na putu ka punopravnom članstvu u NATO savezu.

U tom kontekstu podsjeća kako se u službenom priopćenju NATO saveza navodi da bi naša zemlja mogla već u svibnju ove godine na proljetnom zasjedanju Skupštine za summit NATO-a dobiti status kandidata za pristupanje ovom savezu.

“Trenutno je naša zemlja u Akcijskom planu za članstvo što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo. BiH je od svih zainteresiranih kandidata za pristupanje NATO savez najbliža ostvarenju tog cilja”, objavio je Helez na svom Facebook profilu.

Kako nadalje navodi, Ministarstvo obrane BiH i Oružane snage BiH kontinuirano svoje aktivnosti, rad i planove usklađuju s NATO standardima te su predvodnici NATO puta naše zemlje.

“Postoje određeni politički akteri, koji po nalogu Beograda i Moskve, bezuspješno pokušavaju usporiti NATO put naše zemlje. Oni imaju osobne interese da uspore NATO put naše zemlje, ali građani u BiH, a ankete pokazuju i sve više građana u bh entitetu RS, shvaćaju da samo članstvo naše zemlje u NATO savezu osigurava mir, sigurnost, stabilnost i ekonomski napredak. Sve države koje su ušle u NATO su prosperirale u svakom pogledu. Iskustvo proširenja Saveza pokazalo da je svaka država nakon ulaska u članstvo doživjela porast izravnih stranih investicija i rast bruto društvenog dohotka. Pristupanjem NATO savezu osigurava vladavinu prava, koja vodi do sigurnije i stabilnije države, većih investicija i prilike za nova radna mjesta“, navodi Helez.

Istovremeno se pita: “Zašto bi bilo tko, pa i građani u RS odbili živjeti u sigurnosti u dobrom ekonomskom standardu?”.

“Pored ovih benefite, članstvo naše zemlje u NATO savezu jamči zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Područje koje je bilo pod zaštitom NATO saveza nikada u posljednjih 74 godine nije pretrpjelo akt agresije. Euroatlansnke integracije naše zemlje, prvenstveno pristupanju NATO savezu je ključni vanjskopolitički interes naše zemlje te ću učiniti sve, u zakonom danim ovlastima, da se taj cilj i ostvari”, poručio je ministar obrane BiH Zukan Helez./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img