HDZ i DP potpisali koalicijski sporazum

Predsjednik HDZ-a, aktualni hrvatski premijer i mandatar za sastavljanje nove Vlade Andrej Plenković i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisali su u četvrtak, mjesec dana od izbora, u Hrvatskom saboru koalicijski Sporazum koji definira suradnju između ove dvije stranke u budućoj vlasti.

S Plenkovićem su stigli i Marko Milić te Tomo Medved dok su u Penavinoj pratnji bili Josip Dabro i Igor Peternel. Sporazum su potpisali mjesec dana nakon parlamentarnih izbora i to bez prisustva medija, a otišli su bez izjava.

“Sve ćemo vam reći sutra”, samo je kratko poručio Plenković nakon izlaska iz prostorija Kluba HDZ-a i prelaska u Banske dvore.

Prije potpisivanja koalicijskog Sporazuma konstituiran je i novi, 11., saziv Sabora kojim će po treći put predsjedavati HDZ-ov Gordan Jandroković, a u tijeku je rasprava o Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, kojim se definiraju nazivi i broj ministarstava. U novoj, trećoj Vladi predvođenoj Plenkovićem, bit će više ministarstava nego u prethodne dvije. Sada će ih biti 18 jer se osnivaju dva nova – Ministarstvo demografije i useljeništva te Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, koje je do sada bilo s resorom gospodarstva.

Tako će od sada Ministarstvom gospodarstva “gospodariti” manjinski partner – DP i njihov ministar Ante Šušnjar, a na čelo Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije trebala bi Marija Vučković, dosadašnja ministrica poljoprivrede.

Obzirom da je DP htio i dobio resor poljoprivrede, Vučković će zamijeniti njihov Josip Dabro. U naziv Ministarstva poljoprivrede se dodaju još i šumarstvo te ribarstvo, najavio je čelnik DP-a Ivan Penava.

Dobili su još i demografiju, a to Ministarstvo će voditi Ivan Šipić./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img