HMS DONOSI

HDZ će zadržati šest ministarstava, a evo kako su stranke Sedmorke između sebe podjelile pozicije u Vladi FBiH

Lider HDZ BiH Dragan Čović na jučerašnjoj konferenciji za novinare nakon sastanka s predstavnicima sedam bošnjačkih stranaka potvrdio je kako je dogovorena raspodjela resora između “Sedmorke” i HDZ BiH. HDZ BiH će zadržati šest resora u Vladi HDZ BiH, kojima su kadrovi ove stranke upravljali i proteklih 8 godina i to pet ministarskih pozicija koje pripadaju Hrvatima i jednu koja pripada Srbima, dok će stranke Sedmorke dobiti 10 ministarstava- 8 bošnjačkih, dvije srpske i mjesto federalnog premijera, piše Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo, prema Ustavu FBiH Vlada Federacije BiH ima predsjednika i 16 ministara, s tim da na čelu 8 ministarstava trebaju biti Bošnjaci, na pet Hrvati, dok 3 ministarstva pripadaju Srbima.

HDZ BiH će predložiti kandidate za ministra financija, koji je ujedno i zamjenik federalnog premijera, ministra prometa i komunikacija, ministra zdravstva, ministra prostornog uređenja, ministra kulture i sporta i ministra pravde.

Sedam bošnjačkih stranaka između sebe su dogovorile raspodjelu ministarstava. Prema tom dogovoru SDP BiH će uz poziciju premijera dobiti četiri ministarstva, četiri ministarstva pripast će bloku kojeg čine NES, SBiH, PDA i BHI Fuad Kasumović, a po jedno ministarstvo dobit će Narod i pravda i Naša stranka.

SDP će dobiti Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrazovanja, a s Narodom i pravdom bi se trebali dogovoriti hoće li preuzeti Ministarstvu rada i socijalne politike ili Ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.

Blok NES, SBiH, PDA i BHI FK će dobiti Ministarstvo energetike, industrije i rudarstva, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo trgovine i Ministarstvo branitelja, dok će Naša stranka dobiti Ministarstvo okoliša i turizma.

Podsjetimo, na jučerašnjem sastanaku dogovoreno je i da do kraja utorka, 28 ožujka, sve stranke dostave predsjednici FBiH Lidiji Bradari imena kandidata za ministre, da bi ona dan kasnije 29. ožujka imenovala predsjednika i Vladu FBiH, te odluku o imenovanju poslala na supotpis dopredsjednicima FBiH Igoru Stojanoviću (SDP BiH) i Refiku Lendi (SDA).

Lendo je, međutim, i jučer ponovio kako on neće supotpisati odluku o imenovanju Vlade FBiH ukoliko u toj vladi ne bude kadrova njegove stranke- SDA.Založio se da novu vlast u FBiH formiraju SDA, SDP i HDZ.

Lideri HDZ BiH i SDP BiH Dragan Čović i Nermin Nikšić najavili su kako će najvjerojatnije dan prije isteka ustavnog roka za formiranje Vlade FBiH, 5. travnja održati sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj će biti predstavljena nova Vlada FBiH, njezin program, te demonstrirano da nova Vlada ima podršku većine zastupnika. No, bez potpisa dopredsjednika F BiH Vlada neće moći biti imenovana.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je da ukoliko Lendo ne da suglasnost za imenovanje nove federalne vlade, zatražit će se od visokog predstavnika Christiana Schmidta da svojom odlukom omogući formiranje vlade. Gostujući sinoć na Face tv Nikšić je kazao kako imaju obećanje predstavnika međunarodne zajednice da će omogućiti deblokadu izbora nove vlasti u FBiH. /HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img