HDZ BiH: Moramo se vratiti razgovorima i pronalasku zajedničkih rješenja

Uspostaviti vlast, poštovati ravnopravnosti konstitutivnih naroda i njihovih legitimnih političkih predstavnika, pronaći kompromis i pistupiti rješenju problema trebali bi biti budući koraci partnerskih stranaka koji će pomoći BiH da ne postane žrtva blokada i zastoja, smatra HDZ BiH. Samo zajedničkim djelovanjem i promišljanjem BiH će imati stabilnu budućost. Svako nametanje jednostranih odluka i koncepata narušava odnose u BiH i vodi novoj političkoj krizi, upozoravaju iz ove stranke u priopćenju za javnost koje prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Sporazum o uspostavi vlasti koji su potpisali predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH jedino je rješenje koje sveobuhvatno zadovoljava kriterije izbornih pobjednika i uspostavlja principe dugoročnog zajedničkog djelovanja. Trenutno je, nažalost, kompromis oko ključnih pitanja narušen, no okvir djelovanja se mora afirmirati aktivnim sudjelovanjem sve tri stane, ističe se u priopćenju HDZ BiH.

BiH, upozoravaju u vodećoj hrvatskoj političkoj stranci, ulazi u zadnje tromjesečje tekuće godine, približava se ulasku u novu godinu bez donesenog proračuna.

-To donosi rizik i moguću destabilizaciju. BiH mora napredovati u provedbi reformi i pristupanja EU i NATO-u. Kao dio reformskih procesa posebno se ističe pitanje održavanja izbora u Mostaru, koji je osim političkog prioriteta istovremeno i test zrelosti demokratskog društva BiH. Održavanje izbora u Mostaru konačno će omogućiti građanima Mostara da biraju vlast i budu izabrani, no i taj napredak ovisi o uspostavi vlasti, napominje se u priopćenju HDZ BiH.

Apelirajući na političku odgovornost i temeljna demokratska načela o formiranju vlasti, HDZ BiH poziva na povratak razgovorima i pronalasku zajedničkih rješenja koje će jamčiti stabilnost, razvoj i napredak i spriječiti daljnje nesuglasice i podijeljenost.

-Alternativa zajedničkom djelovanju ne postoji; dijalog i kompromisi moraju biti imperativi ozbiljnog, konstruktivnog i odgovornog političkog djelovanja, stoji u priopćenju Ureda za informiranje HDZ BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Vlak kod iskočio iz tračnica

U Mostaru je rano jutros teretni vlak iskočio iz tračnica što je druga ovakva nesreća u posljednjih mjesec.Oko 2.20 sati jutros iskočila su dva...