Haško Vijeće odbilo razmatrati Karadžićev zahtjev za uklanjanje sudaca

Vijeće Mehanizma za međunarodne sudove odbilo je razmatrati zahtjev obrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, vezan za poništenje ranijih odluka zbog percepcije pristranosti sudaca.

U odluci koju potpisuje sudac Burton Hall, navodi se da Vijeće kojim predsjedava nema nadležnost da se bavi pitanjem diskvalifikacije nekadašnjeg i trenutnog predsjednika Mehanizma Theodora Merona i Carmela Agiusa.

– Nastojanja Radovana Karadžića da propagira navode o percepciji pristranosti kako bi došao do svoje željene odluke moraju biti odbačena, a njegov odvjetnik bi se trebao uzdržati od bavljenja ovakvim podnescima ispred Mehanizma – navodi se u odluci, prenosi BIRN BiH.

Karadžić je 20. ožujka ove godine pred Mehanizmom pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Proglašen je za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Presudom je oslobođen krivnje za genocid 1992. godine. Nakon izricanja presude tražio je njeno preispitivanje kao i odluke o povećanju kazne s 40 godina na doživotnu. Ovaj zahtjev odbio je sudac Agius, nakon čega je Karadžić ponovo uputio žalbu, navodeći da bi o tome trebao odlučivati sudac Jean Claude Antonetti, a ne predsjednik Agius ili najiskusniji sudac Meron.

Karadžić je tražio da sudac Antonetti odluči o njegovoj žalbi u svom zahtjevu za isključenje Agiusa i Merona iz odlučivanja jer je smatrao da su pristrani – s obzirom na to da su ranije u drugim predmetima osuđivali njegove podređene na doživotne kazne zatvora./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREGOVARAČKI TIM GO HDZBiH MOSTAR

Posao je obavljen, Mostar dobiva izbore!

Jučer i danas su oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za Grad Mostar.Dakle, nakon...