Hrvatski Medijski Servis

Haško Vijeće odbilo razmatrati Karadžićev zahtjev za uklanjanje sudaca

Foto: Fena

Vijeće Mehanizma za međunarodne sudove odbilo je razmatrati zahtjev obrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, vezan za poništenje ranijih odluka zbog percepcije pristranosti sudaca.

U odluci koju potpisuje sudac Burton Hall, navodi se da Vijeće kojim predsjedava nema nadležnost da se bavi pitanjem diskvalifikacije nekadašnjeg i trenutnog predsjednika Mehanizma Theodora Merona i Carmela Agiusa.

– Nastojanja Radovana Karadžića da propagira navode o percepciji pristranosti kako bi došao do svoje željene odluke moraju biti odbačena, a njegov odvjetnik bi se trebao uzdržati od bavljenja ovakvim podnescima ispred Mehanizma – navodi se u odluci, prenosi BIRN BiH.

Karadžić je 20. ožujka ove godine pred Mehanizmom pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Proglašen je za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Presudom je oslobođen krivnje za genocid 1992. godine. Nakon izricanja presude tražio je njeno preispitivanje kao i odluke o povećanju kazne s 40 godina na doživotnu. Ovaj zahtjev odbio je sudac Agius, nakon čega je Karadžić ponovo uputio žalbu, navodeći da bi o tome trebao odlučivati sudac Jean Claude Antonetti, a ne predsjednik Agius ili najiskusniji sudac Meron.

Karadžić je tražio da sudac Antonetti odluči o njegovoj žalbi u svom zahtjevu za isključenje Agiusa i Merona iz odlučivanja jer je smatrao da su pristrani – s obzirom na to da su ranije u drugim predmetima osuđivali njegove podređene na doživotne kazne zatvora./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte