LJUBUŠKI

Hardomiljčani proslavili blagdan svog zaštitnika

Jučer je na Hardomilju proslavljen blagdan sv. Stjepana Prvomučenika, zaštitnika tog mjesta kome je i posvećena crkva na Hardomilju početa s gradnjom davne 1928. godine.

Svečanu svetu misu predvodio je fra Mladen Vukšić, župnik iz Posušja i negdašnji svećenik koji je bio zadužen za selo Hardomilje, u koncelebraciji s humačkim župnikom fra Ljubom Kurtovićem, gvardijanom fra Darijom Dodigom, fra Ivanom Borasom i fra Nikolom Jurišićem, a pjevanjem ju je uzveličala klapa “Benedictus”, piše Ljportal.com.

Fra Mladen je u svojoj nadahnutoj propovjedi objasnio vjernicima kako je sveti Stjepan u trenucima muke i smrti svoj pogled usmjerio prema nebu, odnosno prema Bogu. On tada nije Bogu prigovarao nego je bio pun vjere. Zbog te vjere ga je Bog nagradio te je on ispunio ono što je Isus tražio: „Onaj tko ustraje do kraja taj će se spasiti“.

„Stjepan je u svojim nevoljama ustrajao do kraja i već za života je vidio slavu koju mu Bog sprema. I mi kao ljudi znajmo usmjeriti pogled prema Nebu, prema Bogu. Nemojmo sebi dopustiti da nas ovaj prolazni svijet zarobi, da nas veže za zemlju, da nas veže za ovozemaljsko i da ne daj Bože sami priznamo kako nemam vremena za Boga, za molitvu, za svetu misu jer nešto drugo mi je važnije. Kad se čovjek veže za zemlju, veže se i za zemaljsku logiku i onda ne gleda daleko. Ne razmišlja o vječnosti jer sve ovo prolazi. Sveti Stjepan nas uči da nakon nevolje i mučeničke smrti Bog će nagraditi one koji svoj pogled upućuju prema njemu“, kazao je fra Mladen te potaknuo prisutne da iz primjera života svetog Stjepana nauče kako Bog ima poseban plan s nama i kao trebaju biti svjesni da će kroz život naići na poteškoće, nevolje i križeve, ali poput Stjepana potrebno je ustrajati kao bi se spasili.

Na kraju misnog slavlja fra Dario je zahvalio propovjedniku što se odazvao i uputio lijepu poruku današnje svetkovnima te svima koji su doprinijeli da trodnevnica protekne dobro i lijepo.

Ovo je prigoda kada se okupljaju naseljeni i raseljeni Hardomiljčani na susretu srdačnog i bratskog zajedništva.

„Svake godine pokrećemo neku akciju uređenja crkve i ovog prostora oko crkve. Prošle godine smo postavili vitraje, a ove godine pokrenuli uređenje oltarskog unutrašnjeg prostora u crkvi. Isto tako napravljen je vanjski oltar u grubim radovima i postavljen je razglas, a kasnije će se nastaviti oblaganje oltara kamenom. Ovo što vidite je dar Ivana Bandura Jozina koji živi u Australiji. I hvala mu od srca, a hvala i Kristijanu Borasu i Petru Tomić jer su besplatno napravili idejno riješenje. Također, kompletnu financijsku konstrukciju uređenja oltarskog prostora preuzima Hardomiljčanin iz Njemačke koji želi ostati anoniman“, kazao je fra Dario Dodig.

Nakon mise na vanjskoj pozornici uslijedio je kulturno glazbeni program i druženje koje je potrajalo do kasno u noć.

Time je završio program koji je započeo u petak trodnevnom duhovnom pripravom sv. Stjepanu, a svaki od dana trodnevnice bila su duhovna i kulturna događanja.

Tako je u petak nakon mise svjedočanstvo duhovnog poziva imao bogoslov iz Konga. drugu večer je bilo klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a na uočnicu nakon mise okupljeno mnoštvo moglo je uživati u novoj predstavi Kluba kulture Libuša ”Naoposum ili Nikako“./HMS/

Najnovije