Hrvatski Medijski Servis

HARADINAJ: Neprihvatljiva Dačićeva etnička podjela Kosova, Mogherini vodila tajni dijalog

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocijenio je danas kao neprihvatljiv i nerazuman prijedlog ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića o razgraničenju Kosova i Srbije na etničkim osnovama ističući da tako nešto nikada i nigdje nije ostvareno.

– Stav Dačića nije nov, on je još jednom potvrdio da je službeni stav Srbije etnička podjela, ali to je ono što je ranije prouzročilo tragedije na Balkanu. Želje vođa da stvaraju države i da uključe sve iste zemlje u jednu državu, dakle jednoetničku državu i to je prouzročilo tragediju u prošlosti, to što smo mi vidjeli na Balkanu – izjavio je Haradinaj, prenosi Beta.

Istovremeno, Haradinaj je optužio visoku predstavnicu EU za vanjsku politiku i sigurnost Federicu Mogherini da je vodila tajni dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

– Mogherini je imala jedan tajni dijalog. Dobro je da ona izađe s tim na vidjelo da ga ne bi držala tajnim. Dijalog se treba nastaviti – kazao je Haradinaj nakon sjednice Vlade Kosova.

Ponovio je da neće ukinuti pristojbe na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine uprkos zahtjevima SAD i EU sve dok dvije zemlje ne postignu sporazum o međusobnom priznanju.

“Ako mi u ovoj etapi prihvatimo korak nazad onda će nam se tražiti i drugi ustupci. Ne radi se ovdje samo o pristojbama”, kazao je Haradinaj./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte