Halilović: Od BiH se pravi malo veća Gaza, ovo je put u naš nestanak

Ljudi su od mene tražili, očekivali, ako hoćete i zahtijevali da se kandidiram za člana Predsjedništva BiH jer su primijetili da su dosadašnji bošnjački predstavnici u Predsjedništvu BiH bili, uglavnom, u podređenom položaju, bez jasne nacionalne politike i strategije i sve to dovelo je do jedne potpune ofanzive neprijatelja BiH koji urušavaju našu državu uz pomoć domaćih neznalica ili beskičmenjaka. Tome se mora stati ukraj.

Ovo je u intervjuu Agenciji FENA kazao kandidat Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Sefer Halilović, govoreći o tome šta ga je motiviralo da se kandidira za tu funkciju.

Navodi da je odavno i odveć postalo uočljivo kako se službena bošnjačka politika nalazi u daleko lošijem položaju u odnosu na politike i procese koje prema našoj državi vuku Srbija i Hrvatska.

‘’Kako godine odmiču od Bosne i Hercegovine se pokušava napraviti malo veća Gaza jer se naš narod i dalje ne može vratiti svojim kućama, naša imovina je ugrožena, naše se žrtve vrijeđaju, naša povijest krivotvori i dovedeni smo do točke na kojoj se, praktično, legalizirao genocid nad Bošnjacima, ubijanje 100.000 naših sugrađana, protjerivanje njih više od 1.000.000 te ponižavanja naših sestara i majki. Moja kandidatura i, ako Bog da, ulazak u Predsjedništvo BiH ima za cilj zaustaviti procese rušenja i sakaćenja BiH, traumatiziranja naših žrtava te skupa sa svojim narodom uspraviti našu nacionalnu kičmu i biti, kao što i jesmo, ponosna i jaka nacija jer ono što smo mi uspjeli uraditi i izdržati nisu i kao što vidimo ne mogu mnogi narodi u svijetu’’, kazao je Halilović.

Upitan koje su, po njegovom mišljenju, njegove prednosti u odnosu na ostale kandidate za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda, Halilović je odgovorio: „Što se tiče, kako rekoste, mojih prednosti u odnosu na ostale protiukandidate za Predsjedništvo BiH, ostavit ću tu procjenu ljudima, glasačima da donesu svoj sud o onome što sam radio i govorio, za šo sam se zalagao i od čega nikada nisam odustao otkada se bavim politikom, odnosno borbom za državu Bosnu i Hercegovinu“.

Meni se, naveo je, ne može, kao što to može većini mojih protiukandidata, zamjeriti manjak borbe za našu zemlju, i u ratu, i u miru.

‘’S druge strane ove izbore ne doživljavam kao personalnu trku. Za mene je ovo strateško pitanje hoće li bošnjački narod, napokon, dobiti istinsku državotvornu, nacionalnu politiku koju želim reafirmirati, predstaviti i zastupati ili ćemo dopustiti da budemo politički obezglavljeni i razjedinjeni kao što smo to bili do sada. Moja politika jeste politika jake nacije, jake države i jedinstva većine političkih faktora oko suštinskih, državno-nacionalnih pitanja o kojim ne smije biti pregovora’’, kazao je Halilović.

Kandidirao sam se, naveo je, da pomognem svojoj državi i svom narodu jer „mene gotovo čitav život prati takva sudbina da ulazim u bitke, odnosno u procese kada je najteže i kada treba najviše dati“.

Na pitanje što će biti u fokusu njegove predizborne kampanje, odnosno prioriteti u programu rada ukoliko bude izabran, Halilović je kazao da Bosna i Hercegovina mora vratiti povjerenje da će štititi i uvažavati svoje građane.

Država mora pokazati da joj je stalo do vlastite mladosti, da će se boriti za svakog od njih da ovdje ostane i gradi vlastitete i živote svoje djece u zemlji koju su gradili i branili njihovi očevi i djedovi. Nema sreće u državi u kojoj se vlast brine samo za sebe i svoje rođake.

‘’Jedna od mojih temeljnih preokupacija u kampanji za Predsjedništvo BiH i nakon, ako Bog da, izbora u ovu državnu instituciju bit će promjena sustava vrijednosti koji je dozvolio da se naša mladost, borci, umirovljenici i radnici ponižavaju radi dosadašnjih pogrešnih politika. To više neće moći tako’’, kazao je Halilović.

Naveo je da ima u planu pokrenuti kapitalne reformske procese u oblastima pravosuđa, te osiguranja ambijenta za razvoj ali i za sigurnost imovine i ulaganja.

Trenutno važimo, kazao je, kao nesigurna zemlja u kojoj vladaju korupcija i paradržavni centri vladanja i u takvom ambijentu ni nama samima nije dobro pa kako će onda biti dobro nekome sa strane od koga očekujemo da uloži novac i zaposli ljude.

‘’Dakle, ozbiljno se moramo pozabaviti s reformom bh. društva jer su stvari otišle predaleko i na rubu su eksplozije. To nije nimalo lak posao, niti će biti sigurni oni koji ga u početku budu radili jer su kriminal, korupcija, nasilje i loš sustav vrijednosti uzeli maha i tome se mora stati ukraj inače će država, na radost naših unutarnjih i vanjskih neprijatelja, propasti, a to ne smijemo dozvoliti’’, kazao je Halilović.

Svakako trebamo, smatra, jednom za sva vremena definirati odnose s našim prvim susjedima, Srbijom i Hrvatskom. Da vidimo hoće li oni u punom kapacitetu poštovati teritorijalni, ekonomski, pravni i svaki drugi suverenitet BiH ili neće, odnosno hoće li neke stranke nastaviti koristiti kao svoje bh. podružnice ili će s tom praksom prestati.

‘’BiH će, uvjeravam ih, prestati biti moneta za regionalna potkusurivanja. Neću biti predsjednik koji će, kao mnogi prije mene, svako malo trčkarati u krilo hrvatskim i srbijanskim kolegama izigravajući im “mlađeg brata”, niti ću biti predsjednik koji će od državnih posjeta praviti privatna sijela urušavajući državni dignitet. U državi se mora uvesti potpuni red jer ovo u čemu smo sada jeste put u naš nestanak kao države i bošnjačkog naroda kao političkog faktora. Ovo je vrijeme koje traži hrabre ljude i Bosna i Hercegovina ih ponovo treba’’, istaknuo je Halilović.

Upitan na koji način će financirati predizbornu kampanju, kazao je da iza njega kao kandidata za člana Predsjedništva BiH stoji stranka, dakle BPS i „naravno pojedinačni donatori koji moju politiku i kandidaturu za ovu državnu funkciju doživljavaju kao krajnje ozbiljnu, da ne kažem posljednju priliku za jačanje države Bosne i Hercegovine i reafirmaciju njene državnosti, odnosno svih onih vrijednosti za koje smo davali živote, a koje su dosadašnji bošnjački politički predstavnici prilično izdali jer ih s narodom i njegovom sudbinom ne veže gotovo ništa“.

‘’Ovo su ozbiljni izbori i nadam se da će građani shvatiti da ispravan ili pogrešan izbor u listopadu 2014. može imati dugoročne, dobre ili loše, ovisi od izbora, posljedice za našu državu. Želim nam da uspijemo te ovom prilikom svim vjernicima islamske vjere čestitam Bajram – Bajram šerif mubarek olsun’’, kazao je Halilović./Fena/

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ONI SU "POVUKLI" GLASOVE

Evo koje su kandidate birači u Hrvatskoj najviše preferirali

Preferencijalni glasovi na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj u većini su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama, no dio kandidata u Sabor će...