Hrvatski Medijski Servis

HALAL HRVAT Kaser dobio više glasova nego što ima Hrvata u Tešnju

Vedran Kaser. Foto: Večernji list

Središnje izborno povjerenstvo ovjerilo je kandidatske liste za izbor izaslanika u Dom naroda iz skupština Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije. Ovo su prve liste upućene za popunu Doma naroda FBiH, a zanimljivo je da stižu iz županija u kojima vladaju tzv. građanske stranke koje se protive odluci SIP-a BiH o načinu popune Doma naroda, piše Večernji list BiH.

Kako nam je rekao predsjednik HDZ-a BiH ZDŽ-a i zastupnik u Skupštini ZDŽ-a Ivo Tadić, u Sarajevo su poslane dvije liste u ime Hrvata. Na jednoj je Tadić, kao legitimni predstavnik hrvatskog naroda, na drugoj Vedran Kaser iz SDP-a.

Jedan Hrvat

– Posljednjom odlukom SIP-a BiH, iz ZDŽ-a se bira jedan hrvatski izaslanik u Dom naroda FBiH i zbog toga ja ne očekujem da ću dobiti potrebnu potporu. Bošnjačke stranke izabrale su šest hrvatskih zastupnika u Skupštinu ZDŽ-a, mi imamo tri zastupnika i tu je jasna situacija – rekao je jučer Tadić za Večernji list. Na pitanje ima li šanse da bošnjačke stranke priznaju legitimitet hrvatskim zastupnicima, Tadić je rekao da se ta opcija i ne spominje. – Takozvane građanske stranke preuzele su hrvatske dužnosti gdje god su to mogle i nitko nije ni spomenuo mogućnost da legitimni hrvatski predstavnik bude izabran u Dom naroda FBiH. Umjesto toga, ići će kandidat koji je izabran glasovima drugog naroda – zaključio je Tadić.

Inače, Vedran Kaser dolazi iz Tešnja i u toj općini dobio je 1952 glasa. Prema posljednjem popisu stanovništva u BiH, u Tešnju danas žive 1462 Hrvata. I da oni svi mogu izaći na izbore, a ne mogu, uz činjenicu da su stranke s hrvatskim predznakom dobile nekoliko stotina glasova, nije teško zaključiti da je Kaser jedan od onih koji je izabran glasovima Bošnjaka. Ovaj budući “predstavnik” Hrvata u Domu naroda FBiH u središte pozornosti javnosti je dolazio uglavnom prozivajući stranke s hrvatskim predznakom za podjele, jednoumlje i rušenje države.

Više glasova

Nažalost, na internetskim stranicama Večernji list nije mogao pronaći Kaserovo reagiranje na, primjerice, činjenicu da je nad Hrvatima Tešnja provedeno etničko čišćenje i da je od nekadašnjih skoro 9000 tešanjskih Hrvata, danas tamo ostalo manje od 1500. Samo to dovoljno pokazuje kako će Kaser predstavljati Hrvate u Domu naroda FBiH.

Tadić otkriva da bi glasovanje o listama za Dom naroda u Skupštini ZDŽ-a uskoro trebalo biti održano, a očekuje se da će procedure na isti način biti provedene u Tuzlanskoj županiji. I tamo bošnjačke stranke biraju hrvatske predstavnike. Očekuje se da će uskoro ove procedure pokrenuti i županije s hrvatskom većinom iz kojih će biti birani legitimni hrvatski predstavnici./HMS/

About the Author
  1. Nedzad BrkicReply

    jako je tuzno kad odrwedjena “glasila moraju pribjegavati ociglednim lazima da bi ili povecala citanost svojih clanaka ili raspirivala mrznju medju narodima. Necu ulaziti u ostale neistine u ovom clanku, ali na jednu se moram osvrnuti. Ko god je pisao clanak nema nikakve ni ljudske ni novinarske vrijednosti. Govoriti o etnickom ciscenju a ne znati istinu je vrlo neodgovorno. Opstina Tesanj prije rata jeste imal oko 9.000 stanovnika koji su se izjasnjavali kao Hrvati. Tokom rata nije bilo nikakvih bitnijih problema izmedju tih i ostalih stanovnika, pa je bez puno trzavica prihvaceno i formiranje opstine Usora koja je obuhvatila naselja sa vecinskim hrvatskim stanovnistvom koja su prije bila dio opstine Tesanj. I polupismenom novinaru bi trebalo biti jasno da ako sad postoji opstina Usora, onda opstina Tesanj ne moze imati vise 9.000 Hrvata. Molim vas da provjerite cinjenice i objavite ispravku ove informacije iako je steta mozda vec ucinjena.

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte