HAHN NAKON “RAMPE” ALBANIJI I S. MAKEDONIJI: Ovo je razočaravajuće i vodi u destabilizaciju zapadnog Balkana

Čelnici zemalja članica Europske unije nisu se usuglasili oko prijedloga da se počnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i, nakon duge i burne rasprave protekle noći, nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju.

Sve zemlje, osim Francuske, podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koja je zbog toga čak pristala promijeniti i službeno ime zemlje, dok manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom.

– Lideri EU nisu ispunili svoje opredjeljenje za otvaranje pregovora o pridruživanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom pri Europskoj komisiji. Ovo je izuzetno razočaravajuće. Države članice EU sada moraju razjasniti koliko je ozbiljna njihova posvećenost EU integraciji zapadnog Balkana – naveo je europski povjerenik nadležan za proširenje Johannes Hahn, prenosi N1.

On je zahvalio svima “koji su se sinoć zalagali za postizanje odluke od velike strateške važnost za EU i koji su se borili za slanje pozitivne poruke građanima zapadnog Balkana”.

– Kao što je već rečeno u Luksemburgu, ovo nije trenutak slave za EU. Ovo odbijanje priznanja dokazanog napretka ostavit će negativne posljedice, uključujući rizik od destabilizacije zapadnog Balkana, što će utjecati i na EU – poručio je Hahn.

Kazao je da je sada njihova odgovornost podržati zemlje čiji su građani s pravom ogorčeni i nastaviti činiti sve što je u njihovoj moći da ih podrže.

– EU integracija zapadnog Balkana ostaje važna strateška politika koja je u našem zajedničkom interesu – kazao je Hahn./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije